Terug naar overzicht

06 maart 2021 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (46): Nik van den Berg

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 46: Nik van den Berg, winnaar Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel in 2015.

Nik richt zich met zijn band Niko al een paar jaar op de muziek. “Maar natuurlijk sta ik wel open voor leuke dingen. Zo viel ik enkele jaren geleden in als acteur in de voorstelling Noir van Nineties Producties enkele jaren geleden, maar de muziek heeft wel altijd al mijn voorkeur gehad.” De voorstelling die hij zou maken over een volkszanger getiteld Nik Holland, die Nik maakte voor festival de Parade ging niet door. “Maar ik zie mijzelf in de toekomst nog wel op de Parade met een solovoorstelling. Ik blijf altijd wel met een been in die wereld staan.”

Nik en zijn band brengen momenteel veel tijd door in de opnamestudio. “We nemen een nieuw album op. Door corona is er meer ademruimte om te experimenteren, maar natuurlijk is deze periode ook soms fucking saai”, zegt hij met een lach. “Je moet je de hele tijd aanpassen aan de situatie van dat moment, maar dat geldt voor iedereen.” De komst van de avondklok maakte het opnameproces iets lastiger. “We moeten vroeger afbreken, dus op een gegeven moment heb ik wel een werkgeversverklaring ingevuld om toch iets langer door te kunnen gaan. Dit is mijn werk, natuurlijk.” Hij prijst zich gelukkig dat zijn band niet net een album had uitgebracht voordat de coronamaatregelen ingingen. “We gaan nu de kelder in en komen er pas weer uit als alles normaal is. De focus is nu een zo goed mogelijke plaat te maken. Zodra de situatie verbetert gaan wij full force naar buiten.”

Foto’s: Tom Meijer

Podcast en fanplatform

Het leven van Nik is flink veranderd sinds hij anderhalf jaar geleden vader werd van een dochter. “Natuurlijk had dat impact op mijn levensstijl, maar nu ben ik er al zo aan gewend dat dit mijn leven is”, zegt hij met de geluiden van zijn dochter op de achtergrond. “Door corona ben ik nu veel meer thuis, omdat optreden niet mogelijk is.” Livestreams zijn volgens hem echt een andere tak van sport. “Je weet niet precies wie er meekijken. Dat lijkt mij lastig, maar ik heb wel veel respect voor muzikanten die dit wel doen.”  Nik gaf les in muziektheater op Codarts in Rotterdam totdat corona hier een stokje voor stak. “Ook stond ik af en toe in Zaal drie bij de kaartverkoop, maar ook dit is nu niet mogelijk.” Om toch de nodige inkomsten te genereren doen Nik en zijn bandleden een beroep op fans. In ruil voor een donatie krijgen zij leuke content, waaronder een maandelijkse podcast van de band. “Iedereen heeft tegenwoordig een podcast, dus wij ook. Het is een leuke manier om via het platform Petje Af in contact te blijven met fans en een community te starten rondom Niko”, zegt de muzikant.

Hopelijk na de zomer meer mogelijk

Nik mist het live optreden en biertjes drinken met vrienden. “Ik mis vooral mijn vrienden uit Amsterdam. Het is vanwege de avondklok ingewikkeld om elkaar te ontmoeten. Ook heb je nu geen rare avonturen, zoals spontane ontmoetingen.” Toch gaat het leven ook in coronatijd door. “Ik repeteer met de band in muziekcentrum Musicon, neem het album op in de studio en schrijf nummers. Soms op de zolder van mijn ouders.” Hij kijkt uit naar het moment dat er weer meer mogelijk is. “Ik heb geen glazen bol, maar ik denk wel dat we na de zomer weer kunnen opstarten en hopelijk langzaam naar de release van de plaat kunnen toewerken”, besluit Nik.