Terug naar overzicht

09 maart 2021 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (47): Debbie Young

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 47: Debbie Young, winnaar Piket Kunstprijzen in de categorie Schilderkunst in 2016.

Een nieuw atelier

Debbie is net verhuisd naar een nieuw atelier en heeft kort geleden ook geïnvesteerd in een grotere hoge-temperatuur pottenbakkersoven. “Dat is een forse stap op weg naar uitbreiding van mijn keramiekstudio”, legt ze uit. “Ik ben van plan om van Studio Mama meer een luxury brand te maken en me meer toe te leggen op keramiekcursussen van hoge kwaliteit en residency programma’s aan te bieden. De nieuwe oven betekent een enorme verbetering van mijn ovenverhuurservice. En ik hoop in de toekomst ook wat mensen aan te nemen, als de financiën dat toestaan.”

Stapje terug

Toen de lockdown werd afgekondigd, was Debbie, behalve met Studio Mama, bezig met het voorbereiden van haar werk voor Glasgow International Festival 2020. “Het is voor mij gelukkig helemaal niet nodig geweest om te stoppen met werken, omdat ik de enige persoon in het gebouw was. Maar ik heb wel de nodige tijd besteed aan het herstructureren van mijn bedrijf om open te kunnen blijven en te kunnen blijven verdienen.” De videocursussen die ze aanbood, sloegen helaas niet echt aan, maar haar contactloze afgifte/afhalen ovenverhuurdienst was een groot succes. “Dat kwam omdat mensen ineens meer tijd hadden en creatieve dingen wilden proberen”, zegt Debbie. “Dankzij dat stapje terug en de noodzaak om alles opnieuw te bekijken, begreep ik beter welke kant ik uit wilde. En omdat Glasgow International Festival werd opgeschoven naar juni 2021, had ik ook tijd om na te denken. Hoe dan ook heeft de hele situatie me wel duidelijk gemaakt hoe ongelooflijk gelukkig ik ben te kunnen doen wat ik het liefste doe.”

De Saturn Youth Group

In juni 2020 was Debbie co-organisator van en deelnemer in een SID YOUNG tentoonstelling. SID YOUNG is de naam van het artist initiative dat Debbie deelt met medekunstenaar Katerina Sidorova. In het project van 2020 werkten ze samen met de interdisciplinaire kunstenaar Saulė Noreikaitė. De tentoonstelling, getiteld Saturn Youth Group, vond plaats in Vilnius. Vanwege de coronamaatregelen kon Debbie niet reizen; haar bijdrage was een video. Gelukkig konden de meeste andere deelnemers er wel zijn en de tentoonstelling kon doorgang vinden omdat er in Litouwen op dat moment nog maar weinig coronagevallen waren. Onderwerp van de tentoonstelling was een niet-bestaande Litouwse groep jonge radicale anarchisten, die actief zou zijn geweest tussen 1910 en 1920, en plannen zou hebben gemaakt om zich op Saturnus te vestigen en daar een utopische commune te stichten. Het project ontving financiële steun van de Litouwse Culturele Raad, Stroom Den Haag en de Gemeente Vilnius. “We kregen ook een bijdrage om ter herinnering aan onze niet-bestaande jongerengroep een werk te maken dat blijvend zou zijn. We besloten dat dat een herdenkingsplaquette moest worden. Die bevindt zich nu in het Eikenpark (Ąžuolynas) in Kaunas.”

Herdenkingsplaquette voor de Saturn Youth Group. Foto Debbie Young

Een nieuwe focus

“De periode van lockdown heb ik dus doorgebracht met mijn eigen werk, met research, en met het herontwikkelen van mijn bedrijf”, zegt Debbie. Ze is ook onlangs begonnen met een cursus van The New Art School, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde internationale online school voor contemporaine kunst. “Mijn mentoren zijn Harminder Judge en Monster Chetwynd. Die nieuwe focus doet me heel veel goed en het is fijn om weer kritische feedback te krijgen. Het gaat via Zoom maar eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat ik informatie mis en het scheelt onnodig gereis.”
Debbie denkt dat socializen, reizen en publieke evenementen in de toekomst niet langer vanzelfsprekend zullen zijn. “Zolang we met Covid zitten, zullen tentoonstelling meer op afspraak gaan, denk ik. Wat mijn eigen toekomst betreft, ik wil graag kunst blijven maken en exposeren en het zou mooi zijn als ik met Studio Mama een redelijk inkomen heb. En tussendoor hoop ik iets van mijn leven te kunnen maken want ik word niet (Debbie) younger!”

Foto: Hessel Waalewijn
Tekst: Anna Beerens