Terug naar overzicht

08 april 2021 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (53): Kinda Gozo

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 53: Kinda Gozo, winnaar van de Piket Kunstprijzen in de categorie Dans in 2018.


Problematisch, maar ook gunstig

Sinds 2019 maakt Kinda deel uit van Compagnie Linga in Pully, Zwitserland, waar ze meteen helemaal opging in WALLS, de nieuwe productie van het gezelschap. Ze wilde ook heel graag meer gaan doen met haar eigen choreografische talenten. Maar natuurlijk zette het corona-virus ook alle projecten van het Zwitserse gezelschap stil. Bijna het hele programma dat voor 2020 was gepland, werd afgelast. Kinda is echter in staat er op een evenwichtige manier tegenaan te kijken. “Wat mij betreft heeft de hele situatie zowel problematisch als gunstig uitgepakt”, zegt ze. “Ik heb weliswaar een heel jaar zonder werk gezeten, maar ik kon die lege maanden doorbrengen met mijn partner die in Martinique woont. Ik had de tijd om goed voor mezelf te zorgen en om een stapje terug te doen en rustig naar de toekomst te kijken.”

Een positieve blik

In januari van dit jaar heeft Kinda haar werk bij Linga hervat. Momenteel repeteert ze voor de nieuwe productie Cosmos, die op 24 april in première gaat in de Octogone, Théâtre de Pully. “Ik kijk het liefste op een positieve manier naar de toekomst”, zegt Kinda. Tijdens de periode van lockdown heeft een idee waarmee ze al een hele tijd rondliep echt vaste vorm aangenomen. “Ik had het even in een hoekje laten liggen, omdat ik het lastig vind om me op twee projecten tegelijk te focussen. Het gaat om een solo die de titel Lune ou l’autre gaat krijgen.” Deze titel zou je kunnen vertalen als De een of de ander, maar er zit ook een woordspeling in met het Franse woord voor ‘maan’ (lune). “De bedoeling van deze solo is om kleur te geven aan mijn kijk op de impact van de maancyclus”, legt Kinda uit. Wat haar betreft, is er veel om naar uit te zien.