Terug naar overzicht

21 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (8): Florentijn de Boer

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 8: Florentijn de Boer.

Impact van de coronamaatregelen

Florentijn is ondanks afgelaste beurzen ‘hard aan het werk’. De KunstRAI, Art on Paper en allerlei andere beurzen gaan niet door. “Maar er komt ook veel voor terug”, zegt Florentijn. “Enter Art Fair komt erbij in Kopenhagen.” Deze kunstbeurs vindt van 27 tot 30 augustus plaats in Tunnel Factory Nordhavn 2150. Rademakers Gallery in Amsterdam, de galerie waar Florentijn bij is aangesloten, organiseert ook online evenementen via Instagram Live waarin kunstenaars vertellen over hun werk en Artland komt vrijdag aanstaande, 24 april, langs om te filmen in de galerie. Galeriehoudster Pien Rademakers exposeert daarnaast werk van haar kunstenaars in de etalage van de galerie. Florentijn is al lange tijd ‘in quarantaine’, nog voordat de coronamaatregelen echt van kracht waren. “Ik had alweer mijn kaak gebroken nadat ik van mijn fiets was gevallen, dus ik moest het daardoor een stuk rustiger aandoen. Het gaat nu weer goed.”

En nu?

De kunstenares brengt veel tijd door in haar atelier in het Haagse Laakkwartier. “Ik concentreer mij op het maken van nieuwe werken. Eigenlijk werk ik nu nog meer dan normaal, gek genoeg.” Florentijn zet tekeningen om in zeefdrukken in de Grafische Werkplaats. Daarnaast bracht zij onlangs haar kunstboek Phantomride uit, in samenwerking met Lennarts & De Bruijn en Drukkerij Oproer. Het boek dat in gelimiteerde oplage beschikbaar is via Florentijns Instagram/website/facebook bevat driehonderd pagina’s met vroege schetsen en tekeningen. De landschappen die voorbijkomen als je met de trein reist, hebben haar geïnspireerd. “Mensen kunnen zelf via mijn tekeningen reizen door landschappen.” Het boek is ook onder meer te koop bij STROOM en kledingwinkel Concrete in Den Haag en diverse boekhandels. “Bij Concrete hangen ook twee van mijn werken”, zegt Florentijn.

Impressie van werk in loods KNSM Werf.

Toekomstplannen

Rademakers Gallery heeft in juni een loods afgehuurd aan de KNSM Werf in Amsterdam waar Florentijn ook gaat exposeren. “Het gaat om een groepsexpositie. Daar maak ik nieuwe werken voor.” Ze hoopt dat mensen ook in deze tijd nog wel grote kunstwerken zullen aanschaffen. Haar werk voor deze groepsexpositie wordt hoe dan ook dynamisch en interactief. “Ik hang twaalf uitvergrote tekeningen op en wil daaroverheen zeefdrukken en tekenen, misschien zelfs schilderen.” Dat het even iets rustiger is, vindt Florentijn eigenlijk wel prettig. “De afgelopen tijd was best druk, maar ik ga nu gewoon lekker door in mijn atelier.”

Foto: Hessel Waalewijn