Terug naar overzicht

23 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (9): Naomi van der Linden

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 7: Naomi van der Linden.

Impact van de maatregelen

Voor de hele theaterwereld was het even slikken toen de maatregelen om het coronavirus te beteugelen naar buiten kwamen. “Technici, kleedsters, acteurs: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zegt Naomi van der Linden, winnaar in de categorie Toneel in 2019.. Ze had wel verwacht dat er maatregelen zouden zijn, maar dacht eerder aan een beperking van evenementen tot duizend mensen. “Maar het theater viel natuurlijk meteen af toen uitkwam dat het om evenementen met meer dan honderd personen ging. Dat is best heftig en hoe wordt dat straks opgepakt? Moeten er dan tussen elke bezoeker minimaal twee theaterstoelen worden leeg gehouden? En gaan we ooit nog terug naar de situatie voor Corona?”

Ze hoopt op financiële steun vanuit de overheid om de gehele culturele sector te helpen. “Juist in deze tijden blijkt hoe belangrijk kunst is. Kunst biedt troost in moeilijke tijden.” Naomi zag ook haar agenda leger worden. “Ik zou het Kinderkorenfestival van Nationale Opera & Ballet regisseren, maar dat werd gecanceld.” Ook ziet ernaar uit dat de voorstelling Nachtvlinders waarin Naomi meespeelt op het Oerol Festival (Terschelling) niet doorgaat. “Ik hoop dat het Kinderkorenfestival en Nachtvlinders op een ander tijdstip plaatsvinden.”

En nu?

Naomi verveelt zich niet. “Ik schilder veel op het balkon in de zon”, vertelt zij. “Ik houd me verder braaf aan de regels en ga eigenlijk alleen de deur uit voor een wandeling of boodschappen.” Daarnaast staan er nog een aantal audities gepland. Niet fysiek, natuurlijk; maar Naomi maakt auditievideo’s. Ook werkt ze aan nieuw materiaal. “Ik schrijf liedjes en teksten. Ik denk dat veel theatermakers in de startblokken staan als het nieuwe seizoen weer begint.” De actrice mist het theater wel. “Dat is de plek waar ik kan nadenken en geïnspireerd wordt.” Ze snapt dat de gezondheid van de Nederlander nu het belangrijkste is. “Op dit moment werkt mijn moeder keihard op de intensive care van het HagaZiekenhuis om coronapatiënten te helpen. Daar moet de focus op liggen: mensen met een broze gezondheid en al die mensen die in de zorg werken. Ik hoop dat het aantal mensen op de intensive care snel stabiliseert.”

Trailer Rundfunk: Jachterwachter

Toekomstplannen

Gelukkig had Naomi van der Linden net de opnamen van een nieuwe kerstserie achter de rug toen de coronamaatregelen van kracht werden. Daarover binnenkort meer op onze Piket-website. “Alles stond er al op.” Dat geldt ook voor bioscoopfilm Rundfunk: Jachterwachter waarin de Haagse actrice schittert. De film zou al in april te zien zijn in de Nederlandse bioscopen, maar de première staat nu gepland voor 21 mei. Of er ook nog een première-evenement komt, weet Naomi nog niet. “Ik wacht geduldig af. Gelukkig is de film er al: die staat gewoon klaar.” Het draaien was een feestje. “Het verhaal speelt zich af op de camping en ik speel één van de campinggasten.” De actrice kent het bekende Rundfunk-duo, Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, nog van de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie. “Heel leuk om weer met mijn oud-klasgenoten samen te werken. We hebben extreem hard gelachen op de set.” Voor de rest is haar agenda nog open. “Maar ik maak me geen zorgen. Het komt goed.”

Foto: Hessel Waalewijn