Terug naar overzicht

29 januari 2021 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (39): Eden Latham

Theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers worden hard getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 39: Eden Latham, winnaar Piket Kunstprijzen in de categorie Schilderkunst 2018.

Oud-winnares Eden Latham (schilderkunst, 2018) exposeert in coronatijd haar kunst in een etalage van atelier- en galerie Trixie in Den Haag. Onder de noemer Window Lab 1.1. toont Eden een reeks experimentele studies van alledaagse materialiteit aan de Scheldestraat 1.

Sterk geïnspireerd door de schijnbaar onlogische contrast van alledaagsheid en psychische stoornissen, zijn de werken een doorlopend onderzoek naar deze onbalans. Door zijn organische staat heeft het werk de potentie om oneindig van vorm te veranderen. “Mentale gezondheid is een ondergewaardeerd onderwerp”, vindt Eden. Juist in coronatijd komt hier wel meer aandacht voor. “Ik laat mij als kunstenaar altijd inspireren door wat er achter de voordeur schuilt. In coronatijd is er minder privacy. Via Zoom kijk je in woonkamers en gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid zijn meer in de aandacht.” Eden kan hier zelf over meepraten. “Ik worstel zelf ook met mentale problemen. Van buiten lijk ik een vrolijk persoon, maar van binnen is er wel een worsteling. Ik spreek me daar nu pas over uit, maar waarom houd ik dit geheim? Natuurlijk zie je dit ook terug in mij werk. Door corona realiseer ik mij nog meer hoe graag ik mensen om mij heen heb. Ik mis vooral feedback op mijn werk in deze tijd.”

Beeldmateriaal van Window Lab 1.1. Foto’s Eden Latham

Impact van de maatregelen

Als kunstenaar werk je al veel alleen in je atelier. “Dat is nu niet anders. Ik ben ook net binnen Trixie verhuisd naar een groter atelier. Ik ben veel aan het werk, maar heb wel een ander ritme in coronatijd. Ik begin later, rond lunchtijd, en ga langer door. Ik moet nu wel rekening houden met de avondklok natuurlijk.” Ergens geeft corona ook rust. ,,Ik had het altijd zo druk, had soms wel twee baantjes in de horeca. Dat is nu weggevallen, maar ik heb nu wel weer zin in meer drukte.” Ook is het door de winkelsluitingen lastiger om aan materialen te komen. “Gelukkig werk ik al veel met tweedehands materialen.” De Haags/Engelse heeft een voorliefde voor organische structuren en texturen, groei en atrofie. “Ik vind het fijn dat er altijd een beetje mysterie hangt rondom mijn werk. Ik wil dat mensen langer naar mijn werk kijken en net nog even een extra blik erop werpen.”

Onderzoek in Nevada

Eden is blij met de Piket Kunstprijs in de categorie Schilderkunst. Hierdoor kon zij in 2019 afreizen naar Amerika voor onderzoek. “Ik ben naar de woestijn geweest van Noord-Nevada. Dat was een hele bijzondere ervaring. Ik mis het reizen ook echt.” De kunstenares verwacht rond deze tijd meer te horen over exposities de rest van het jaar. “Daar is het nu de tijd voor. Veel data zijn nu nog niet in beton gegoten. Ik heb wel zin om weer te exposeren met publiek.”

Rondleiding atelier

Gedurende de lockdown stelt Eden haar atelier open voor één-op-één bezoeken. Belangstellenden die haar werk willen bezichtigen zijn welkom voor een bezoek. “In coronatijd heb ik op deze manier een aantal werken verkocht”, vertelt de kunstenares. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via haar website.

Foto: Hessel Waalewijn