Terug naar overzicht

02 mei 2017 | Nieuws

Debbie Young: “Alles wat ik doe, is verbonden met mijn werk”

Explosief, maar ook kwetsbaar en persoonlijk. Zo werd haar werk omschreven door de jury van de Piket Kunstprijzen. In november mocht Debbie Young de prijs in de discipline schilderkunst in ontvangst nemen. Inmiddels woont en werkt de Schotse kunstenares in Glasgow, maar ze heeft in Den Haag een meer dan goede indruk achtergelaten.

Na de uitreiking van de Piket Kunstprijzen werd Debbie gevraagd om in de Haagse galerie Vonkel haar eerste solo-tentoonstelling op te zetten. Het was haar eerste expositie na haar afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). “Ik wilde nieuw werk creëren en ook minimalistische kunstwerken maken die een explosieve uitkomst bieden’’, vertelt ze.

Ze is vrolijk, praat gemakkelijk en honderduit. Niet alleen over haar werk en plannen, maar ook over hoe ze nadenkt over de hedendaagse politiek en maatschappij. Ze wil haar verbeelding en creativiteit inzetten om haar gedachtes daarover te uiten. “Alles wat ik doe, is verbonden met mijn werk’’, zegt ze.

Sid Young

In de woonkamer van haar nieuwe appartement in Glasgow is ze bezig met de opzet van een nieuwe tentoonstelling. Het is een project voor het Glasgow Open House Arts Festival waar ze met haar kunstenaarscollectief Sid Young aan deelneemt. “Ik ben heel erg bezig geweest met de vraag: wat is een huis”, legt ze uit. “Een huis is een plek waar je denkt volledig de controle te hebben. Het is een plek waar je jezelf barricadeert met alle spullen die je graag om je heen wilt hebben. Iedereen creëert zo zijn eigen grenzen.”

Samen met Katerina Sidorova, die ze leerde kennen op de KABK, richtte Debbie Sid Young op om een verbinding te leggen tussen Schotse en internationale kunstenaars. Ze organiseren tentoonstellingen, maar ook debatten en lezingen. Daarnaast timmert Debbie ook solo verder aan de weg en heeft ze veel plannen voor komend jaar: er lopen gesprekken over een nieuwe tentoonstelling in Den Haag, in de zomer betrekt ze een residentie in Letland met andere internationale kunstenaars en ze is bezig met een beurs om in het najaar naar Uruguay te gaan om daar een project op te zetten.

Expressiever

Hoewel haar leven en kunstenaarschap in haar eigen optiek verweven zijn, sloeg Debbie na de middelbare school niet direct de weg op richting een kunstopleiding. Eerst volgde ze een studie psychologie voordat ze op haar 21e besloot om zich aan te melden voor de KABK. “Ik had het gevoel dat als ik hier serieus mee aan de slag wilde gaan, ik mijn omgeving moest veranderen”, zegt ze. In Nederland werd ze naar eigen zeggen expressiever.

In het jaar dat ze afstudeerde, won ze ook de Piket Kunstprijs voor schilderkunst. Wat betekende het voor haar? “Met het prijzengeld heb ik gereedschappen kunnen aanschaffen die een leven lang meegaan’’, zegt ze. Daarnaast kocht Debbie ook een oven om haar kleiwerk in te bakken. “Mijn leven zou nu heel anders zijn als ik de prijs niet had gewonnen. Veel van mijn studiegenoten hebben het moeilijk of maken geen kunst meer omdat ze daar niet van kunnen rondkomen”, aldus Debbie. Behalve de financiële armslag die het winnen van de prijs heeft opgeleverd, merkt ze ook op dat het haar zekerder heeft gemaakt: “Dit heeft mij ook het gevoel gegeven dat ik serieus word genomen als kunstenaar.”

Debbie

De Slaapkamer van Debbie tijdens het Glasgow Open House Arts Festival

Oordeel van de jury in 2016
“Debbie Youngs werken kennen zowel een letterlijke als figuurlijke gelaagdheid, waarbij elke laag de vorige relativeert of deels aan het oog onttrekt. Soms gaan de werken op in een getransformeerde ruimte, soms zijn het individuele objecten aan een witte muur. Hiermee spoort Debbie de beschouwer aan steeds op een andere manier te kijken. Het resultaat is explosief, maar ook kwetsbaar en persoonlijk”, aldus de jury.