Terug naar overzicht

24 oktober 2014 | Nieuws

Den Haag Dans stelt de 3 genomineerden in de categorie Dans voor! 24 oktober 2014

Genomineerden Piket Kunstprijzen bekend!

Vr 24 okt 2014

Op 18 september maakte de jury van de Piket Kunstprijzen de genomineerde bekend. Komend jaar worden er 3 winnaars uitgeroepen in de categorie Schilderkunst, Toneel én dans. Den Haag Danst stelt de 3 genomineerde in de categorie Dans aan jullie voor!

Na het overlijden van de heer Piket werd zijn kunstcollectie ondergebracht in een stichting die het doel heeft om het artistieke klimaat in Den Haag te bevorderen en te ondersteunen, met name op het gebied van schilder-, toneel- en danskunst. Elk jaar reikt de stichting drie prijzen uit aan jonge, veelbelovende kunstenaars die actief zijn op het gebied van schilderkunst, toneel en dans. Het gaat om talenten die niet ouder zijn dan dertig jaar, in Den Haag e.o. wonen en tot ontplooiing komen of een opvallende, positieve bijdrage leveren aan het kunstklimaat in de Hofstad.

Genomineerd in de categorie dans:

Op 18 september maakt de jury de drie genomineerden in de categorie dans bekend:

Rutkay Özpinar

“Op mijn tiende begon ik met lessen hiphop en breakdance bij Jazzdansschool Bertha Huls in Doetinchem. Drie jaar later kreeg ik mijn eerste balletles bij Boys Action in Arnhem.” “Mijn droom is om steeds een succesvollere danser en choreograaf te worden. Mijn stijl van choreograferen is zacht, met veel organische bewegingen, maar bevat ook hiphop-elementen. Het publiek moet de vrijheid krijgen om mijn wereld in te gaan en alles mee te beleven. Dan maak je een goede indruk. Ik hoop binnen een paar jaar mijn eigen dansgezelschap te hebben.”

Rutkay Özpinar – Dans from Piket Kunstprijzen on Vimeo.

Joshua Junker

“Ik begon op mijn achtste met dansen bij Boys Action in Arnhem, een dansschool voor jongens. Je leert er breakdancen en moderne dans, met de klassieke ballet-techniek als basis.” “Mijn droom is om bij het NDT of het Nationale Ballet te dansen – welke van de twee weet ik nog niet. De afgelopen maanden is er heel veel veranderd omdat ik opeens naar de Royal Ballet School kon. Als het goed gaat blijf ik daar drie jaar studeren en daarna mag ik een baan zoeken.”

Imre van Opstal

“Als atletisch aangelegd kind beoefende ik vooral veel balsporten. Ik reed ook paard en speelde piano. Op mijn zevende begon ik met danslessen op de muziekschool in Venlo, en daar vond ik de grootste uitdaging. Ik stortte me er helemaal op.” “Na dit laatste jaar bij NDT 2 hoop ik natuurlijk een plek in NDT 1 te kunnen bemachtigen, maar dat moet ik gewoon afwachten. Ik ben ook erg geïnteresseerd in fotografie en choreografie. Choreograferen is niet makkelijk, maar je leert er zo veel van als je aan de andere kant staat. Ik kan niet wachten om me er meer in te verdiepen.”

Imre van Opstal – Dans from Piket Kunstprijzen on Vimeo.

28 november: de uitreiking

Op 28 november 2014 vindt de feestelijke uitreiking plaats in Den Haag. De winnaars ontvangen elk 8.000 euro en een sculptuur van Vittorio Roerade. Daarnaast is de jury van plan om een Piket Ereprijs uit te reiken aan een jong talent uit ongeacht welke kunstdiscipline.

Wij houden jullie op de hoogte!