Terug naar overzicht

29 juni 2014 | Nieuws

Den Haag Danst 29 juni 2014

Den Haag krijgt nieuwe prijs voor jong kunsttalent

Zo 29 jun 2014

Op 28 november 2014 worden in Den Haag voor de eerste keer de Piket Kunstprijzen uitgereikt. Met dit nieuwe, jaarlijks terugkerende initiatief wil de Stichting MR. F.H. Piket een positieve en structurele bijdrage leveren aan de bloei van de kunsten in en rond Den Haag.

DE NAAMGEVER: FREDERIK HENDRIK PIKET

Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat procureur en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van de kunsten. Hij bouwde een grote, diverse verzameling beeldende kunst op en droeg ook de podiumkunsten een warm hart toe.

Na zijn overlijden werd de kunstcollectie van de heer Piket ondergebracht in een stichting die ten doel heeft om het artistieke klimaat in Den Haag te bevorderen en te ondersteunen, met name op het gebied van schilder-, toneel- en danskunst. Hiertoe bekroont zij elk jaar drie jonge, veelbelovende kunstenaars die op deze gebieden actief zijn. Het gaat om talenten niet ouder dan dertig jaar die in Den Haag e.o. tot ontplooiing komen of een opvallende, positieve bijdrage leveren aan het kunstklimaat in de Hofstad.

De zeven juryleden van de Piket Kunstprijzen 2014 zijn:

Juryvoorzitter:
Rinus Sprong, danser/choreograaf/artistiek leider De Dutch Don’t Dance Division

Sectie schilderkunst:
Edwin Buijsen, hoofd collecties Mauritshuis
Maarten Demmink, beeldend kunstenaar

Sectie toneelkunst:
David Geysen, acteur/regisseur/toneelschrijver bij o.a. toneelgroep De Appel
Monique van der Werff, actrice/theatermaker, artistiek leider White Rabbit Theater

Sectie danskunst:
Cora Bos-Kroese, danseres, artistiek leider C-Scope
Gérard Lemaître, oud-danser bij o.a. NDT

De juryleden zijn inmiddels aan het rondkijken naar al het jonge kunsttalent dat in en rond Den Haag actief is. Uit deze lijstjes maakt de jury op 17 september de shortlists per categorie bekend, waaruit zij vervolgens de drie winnaars zal kiezen – voor elke categorie één.

FEESTELIJKE UITREIKING
Op 28 november 2014 vindt de eerste feestelijke uitreiking van de Piket Kunstprijzen plaats in Den Haag.
De winnaars ontvangen elk 8.000 euro en een sculptuur van Vittorio Roerade. De jury is ook voornemens om een Piket Ereprijs uit te reiken aan een jong talent uit ongeacht welke kunstdiscipline. Hieraan is geen geldsom verbonden.