Terug naar overzicht

16 november 2018 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden dans van de Piket Kunstprijzen 2018

Elias Boersma, Boston Gallacher en Kinda Gozo zijn genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie dans. Op maandag 26 november worden de prijzen in de drie disciplines schilderkunst, dans en toneel uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

Elias Boersma

Elias Boersma uit Amsterdam timmert hard aan de weg op dansgebied. De student van de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag loopt momenteel stage bij het gerenommeerde Scapino Ballet Rotterdam. “De nominatie voor de Piket Kunstprijzen kwam echt als een verrassing. Die had ik totaal niet zien aankomen. Ik ben echt enorm vereerd”,  zegt Elias, die al op jonge leeftijd in aanraking kwam met dans. Toen ik vier jaar was ging ik mee om mijn zus op te halen bij balletles en ik wilde meedoen. Mijn zus stopte een maand later, maar ik ging door en ben niet meer gestopt met dansen.” Later kwam hij via het Amsterdam Dance Centre ook in aanraking met hiphop en breakdance. Juryleden Stacz Wilhelm en Isabelle Chaffaud zijn Elias op het spoor gekomen door optredens die het Koninklijk Conservatorium organiseert voor hun studenten buiten de school. Een initiatief van Paul Lightfoot. “Voor ons is dit een goudader gebleken”, vertelt jurylid Stacz Wilhelm (Korzo theater).  Hij viel op bij de openingssolo van de voorstelling Bliss van Johan Inger. “Wat een jonge danser kan doen voor vierhonderd/vijfhonderd mensen”, vult Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud) aan. “Hij was niet bezig met de hoeveelheid mensen, maar met wat hij wilde presteren op het podium. Dat vind ik heel bijzonder op zo’n jonge leeftijd.”

Boston Gallacher

Boston Gallachers roots liggen in de Schotse stad Glasgow, maar hij woont al enkele jaren in Den Haag waar hij danst bij het Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2). Voor die tijd heeft hij The Dance School of Scotland in Glasgow en de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance succesvol doorlopen. “De nominatie kwam echt als een verrassing. Het is geweldig om opgemerkt te worden. Deze nominatie is goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb een tijd achter de rug waarin ik dat minder had. Daarom is deze erkenning nu erg fijn”, vertelt Boston. De jury was erg onder de indruk van de jonge danser. “Net als al zijn collega’s is hij natuurlijk een fenomenale danser met een prachtige techniek. Maar het is niet vanwege zijn virtuositeit…
dat we hem hebben genomineerd, maar vanwege zijn vermogen om ons te intrigeren”, zegt jurylid Wilhelm. “Hij is als je hem ziet dansen anders: er wringt iets en dat is niet ongemakkelijk, maar spannend. Juist omdat het anders is.”

Kinda Gozo

Kinda Gozo is geboren in Bordeaux, maar opgegroeid in Centraal-Afrika. Eenmaal terug in Frankrijk is ze op het conservatorium in Lyon met dans in aanraking gekomen. Dans is haar lust en haar leven. “Deze kunstvorm trekt mij aan vanwege de vrijheid en het plezier dat ik heb om mijzelf te uiten”, zegt Gozo. In de toekomst wil Gozo zich graag verbreden, maar dans blijft de hoofdmoot. Teruggaan naar Centraal-Afrika is ook een droom. “Ik wil daar een plek voor dans, muziek en andere kunstuitingen vinden. Ik wil mijn skills graag delen met anderen en daarnaast leren van anderen.’’  De juryleden zijn erg onder de indruk van de Kinda. “De eerste keer dat ik Kinda Gozo zag dansen was een soort shock voor mij”, zegt Wilhelm. “Er was zoveel kracht, energie en risico in haar dansen. Het leek echt een soort natuurverschijnsel waar je naar aan het kijken was.” Daar sluit Chaffaud zich bij aan: “Kinda is nu al een volbloed artiest. Er is geen verschil tussen haar als persoon en als artiest op het podium.”