Terug naar overzicht

23 oktober 2020 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden schilderkunst voor de Piket Kunstprijzen 2020

Dit zijn de genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2020 in de categorie Schilderkunst: Lorena van Bunningen, Ciro Duclos en Afra Eisma. De uitreiking stond gepland voor 23 november, maar in verband met de coronamaatregelen wordt nagedacht over een alternatief. De organisatie van de Piket Kunstprijzen maakt hier zo spoedig mogelijk meer over bekend.

Alle genomineerden kregen in juli van dit jaar al een cheque van 2.000 euro omdat de kunstensector hard wordt getroffen door corona. Check hier de reacties van de genomineerden. 

Lorena van Bunningen

Lorena maakt sculpturaal werk dat zij vastlegt met haar camera. “Vaak gaat het om tijdelijke constructies of stillevens, waarin ik veel speel met het balans tussen verschillende elementen. Doordat het werk fragiel is en elk moment kan omvallen is een camera erg handig. Zo kan ik alle tussenmomenten vastleggen. Als het omvalt vind ik dat dan ook helemaal niet erg. In tegenstelling; soms maak ik bewust gebruik van het toeval. Dat geeft me namelijk veel nieuwe mogelijkheden en uitkomsten. Ik vind het interessanter als dingen ontstaan door het maakproces dan als ik iets bedacht heb”, vertelt de kunstenares die atelier houdt in Rotterdam.

Lees hier meer over Lorena en haar werkzaamheden in coronatijd.

Ciro Duclos

Ciro vindt het leuk om mensen door middel van zijn werk uit te dagen in het kijken naar kunst en wil verwachtingspatronen doorbreken. Zo exposeerde hij eerder een serie oude werkhandschoenen die hij in beton goot en op deze manier vereeuwigde. “Je zag mensen kijken en zich afvragen ‘hoort dit bij de expositie’? Het ligt niet altijd voor de hand”, zegt Ciro. “Ik vind het leuk om een nieuw licht te laten schijnen op het alledaagse.” Hij kijkt naar de functie van objecten. “Met kleine ingrepen kun je vaak al iets nieuws creëren. Zo gebruikte ik voor mijn eindexamenexpositie oude ramen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag die ik in een ruimte heb geplaatst en met minimale ingrepen heb aangepast, met gekleurd glas bijvoorbeeld.”

Lees hier meer over Ciro in coronatijd.

Afra Eisma

“Ik werk met keramiek en textiel en met veel kleur”, vertelt Afra, die haar kunst omschrijft als een ‘explosie van kleur en energie’. Ook het schilderen komt terug, maar niet op de traditionele manier. “Ik beschilder bijvoorbeeld keramiek en wandkleden.” Ze legt zich niet graag vast op één specifieke uitingsvorm.

Lees hier meer over Afra in coronatijd.