Terug naar overzicht

21 november 2018 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden toneel van de Piket Kunstprijzen 2018

Benjamin Abel Meirhaeghe, Jos Nargy en Teun Wolters zijn genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie toneel. Op maandag 26 november worden de prijzen in de drie disciplines schilderkunst, dans en toneel uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

Benjamin Abel Meirhaeghe

“Ik denk dat mijn werk op elke niveau grotesk is met daarin een ingetogenheid, omdat ik denk dat je via groteske dingen altijd iets kleins laat zien”, zegt toneel-genomineerde Benjamin Abel, die in de toekomst opera’s zou willen regisseren. “Aan de ene kant is er een soort enorme truttige vibe die ik verafschuw aan opera en ballet, maar het heeft zo’n grote energie. Het wordt echt door emoties gestuwd, waardoor je niet anders kan dan ‘oh’ en ‘ah’ zeggen.” De jury zag op De Parade de net afgestudeerde Benjamin Abel met zijn voorstelling My Protest en was onder de indruk. “Als je Benjamin ziet als hij regisseert, voor zijn afstuderen heeft hij Ballet gemaakt: een mix tussen dans, zang en theater, straalt hij een enorme rust en overzicht uit. Je merkt dat hij al een sterke theatrale signatuur heeft, maar ook wel met een donker kantje”, zegt jurylid David Geysen.

 

Jos Nargy

“Het voelt voor mij als een heel mooi stuk erkenning”, zegt toneel-genomineerde Jos Nargy over zijn nominatie voor de Piket Kunstprijzen in de categorie toneel. Jos is een bekend gezicht in Den Haag, onder meer van het theatercollectief Thomas, Sacha en Jos. Daarnaast maakt hij onderdeel uit van de Poezieboys. “Wij maken theater met het werk van dichters”, vertelt Jos. “Dat is heel gaaf, heel avontuurlijk. Dat is eigenlijk begonnen met Allen Ginsberg, een Amerikaanse dichter, een soort koning van de poëzie.” Vroeger vond Jos poëzie een beetje om te lachen. “Toch vond ik het wel boeiend. Het is misschien wel de meest vrije kunstvorm die er is. Dat vind ik heel aantrekkelijk.” Jurylid Antoinette Jelgersma: “Hij heeft al veel initiatief genomen in Den Haag. Hij was te zien in de voorstelling op de Parade over Simon Vinkenoog, een initiatief dat hij met zijn vriend Joep Hendrikx heeft opgericht: de Poezieboys, Ze communiceren fantastisch met het publiek.” “Wat Jos heel erg laat zien in deze voorstelling”, vult jurylid David Geysen aan, “is een ontzettende persoonlijke touch die ik bij Jos zelden nog gezien heb.” 

Teun Wolters

De naamloze performance van genomineerde Teun Wolters op De Parade viel op bij de jury van de Piket Kunstprijzen. “Hij is speels, authentiek en communiceert heel direct met het publiek in zijn voorstelling op Theaterfestival de Parade”, zegt jurylid en actrice Antoinette Jelgersma over Teun. De performer is gevleid door de nominatie voor de Piket Kunstprijzen: “Ik weet wel dat ik deug, maar het is fijn dat anderen dat ook zien”, zegt Teun over zijn nominatie. Zijn droom voor de toekomst is het vinden van een plek waar hij van de meeste betekenis is. “Ik doe dit binnen het vakgebied theater of performance, omdat ik daar naast woorden ook andere middelen heb geformuleerd die mij helpen me te oriënteren in de 510 miljoen vierkante kilometer wijde wereld”, besluit de performer.