Terug naar overzicht

20 juni 2022 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2022

De negen genomineerden voor de Piket Kunstprijzen, dé prijs voor jonge, professionele kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, zijn maandag bekendgemaakt. Daniele Formica (Pink Rabbit, Hgtomi Rosa Open Studios), Marieke Peeters (A Scenic Route to Self, Nest) en Janne Schipper (Prospects, Art Rotterdam) sleepten een nominatie in de wacht in de categorie Schilderkunst en Isla Clarke (danser NDT 1), India Sardjoe (Nederlands kampioen Breakdance) en Faile Sol (Young Talent Project) in de categorie Dans. Joep Hendrikx (Poezieboys), Nick Renzo Garcia (Leedvermaak trilogie) en Billy de Walle (Supernormaal) vielen op in de categorie Toneel. De namen van de winnaars per categorie, Schilderkunst, Dans en Toneel, worden op maandag 10 oktober tijdens een prijsuitreiking in de Lourdeskerk in Scheveningen naar buiten gebracht.


 Schilderkunst-genomineerde Janne Schipper voelt zich vereerd. “Het betekent veel voor mij dat deze mogelijkheid zich voordoet zodat ik verder kan werken aan het fundament van mijn kunstenaarspraktijk.” De vakjuryleden Schilderkunst zijn onder de indruk van Schippers werk. “Ze hanteert een intuïtieve, magische beeldtaal. De toeschouwer en kijker vindt daar een eigen betekenis in”, zegt jurylid Lea van der Vinde.

Breakdancer India Sardjoe is ‘heel blij met de nominatie’ in de categorie Dans. Ze heeft volop plannen voor de toekomst. “Ik zou graag in het Nederlands team willen komen en mezelf kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2024 in Parijs”, zegt de Haagse B-girl India, die dit jaar Nederlands kampioen Breakdance bij de vrouwen werd.
“India is een fenomeen in de breakdancescene”, zegt Isabelle Chaffaud, vakjurylid Dans. “Ze wint niet alleen battles in Nederland, maar ook in het buitenland.” Amos Ben-Tal (Dans) roemt haar focus. “Breakdance is echt een vorm van expressie voor haar.”

Acteur en theatermaker Nick Renzo Garcia was er even stil van toen hij hoorde dat hij was genomineerd in de categorie Toneel. “Wat een eer! Het is een fijne bevestiging dat ik het juiste pad bewandel. Een stimulans om werk te blijven maken.”  “De kracht en de eigenheid waarmee hij de dingen doet, zijn veelbelovend en maken nieuwsgierig”, zegt Ellen Goemans, vakjurylid Toneel over zijn nominatie.

De jury

Een vakjury selecteert de genomineerden en winnaars per discipline en kijkt welke jonge talenten eruit springen. Dit jaar bestaat de jury uit voorzitter Jan Zoet, directeur cultuurpaleis Amare in Den Haag, Lea van der Vinde (Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Amos Ben-Tal (danser en choreograaf OFFprojects), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Ellen Goemans (actrice en docent en mentor HKU Acteursopleiding).
 
De kersverse juryvoorzitter van dit jaar, Jan Zoet, benadrukt het belang van de Piket Kunstprijzen. “Kunstenaars zijn bij uitstek de dragers van de verbeeldingskracht die nodig is om de verhalen te vertellen van deze tijd, om ogen en harten te openen, om te verbinden, te bevragen en te confronteren. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk dat de Piket Kunstprijzen bestaan en jonge kunstenaars worden gezien en gesteund om hier in Den Haag hun werk verder te ontwikkelen. Kunstenaars horen bij de creatieve, inclusieve en aantrekkelijke stad die Den Haag wil zijn. De Piket Kunstprijzen helpen om kunstenaars aan Den Haag te binden.”

Uitreiking

Op maandag 10 oktober worden de in totaal drie winnaars per discipline (Schilderkunst, Dans en Toneel) bekendgemaakt in de Lourdeskerk in Scheveningen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award gemaakt door kunstenaar Kim David Bots. Eerder maakten onder meer Yke Prins, Peter Zwaan en Joep van Lieshout de award voor de Piket Kunstprijzen.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Bovenste rij juryleden: Amos Ben-Tal, John de Weerd, Isabelle Chaffaud en Joncquil de Vries. Onderaan: Ellen Goemans, Jan Zoet en Lea van der Vinde. Foto Hessel Waalewijn Foto Hessel Waalewijn