Terug naar overzicht

25 november 2019 | Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2019

Jordan Herregraven (schilderkunst), Sara de Greef (dans) en Naomi van der Linden (toneel) hebben de Piket Kunstprijzen 2019 in de wacht gesleept. Tim Terpstra kreeg de Piket Juryprijs. Dat is maandagavond bekendgemaakt in Theater Diligentia. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een trofee.

Jordan Herregraven (Phoenix, USA, 1990)

De vakjury over Joran Herregraven: “Jordan gaat grote thema’s niet uit de weg en valt op door zijn originele materiaalkeuze en grote materiaalbeheersing. Rigoureus op een stille manier, slaagt hij erin zijn eigen universum te bouwen, waarbinnen alles op zijn plaats valt. Zijn werk is intuïtief, maar tegelijkertijd volkomen overtuigend vanwege de integriteit en authenticiteit ervan. Hij is wars van mode en trends en gaat zijn eigen weg. Hij toont zijn beschouwers iets dat zij nog nooit hebben gezien. Jordans werk is een ontdekking.”

Sara de Greef (Amersfoort, 1998)

Sara de Greef is volgens de vakjury een natural-born creator. “Haar drang om dans te creëren is onstuitbaar. Sara is ook een digital native, zodat haar scheppingsdrang is gedocumenteerd in een stroom aan online filmpjes. Het meeste werk creëert zij voor de danser die altijd bij de hand is: Sara zelf. In deze intieme mini-choreografieën laat ze zien dat ze in staat is zichzelf te onderzoeken en welke vlucht haar werk daarbij kan nemen. Er is een opvallende natuurlijkheid in de wijze waarop zij erin slaagt haar ideeën naar haar eigen lichaam te vertalen en tot uitdrukking te brengen. Ook wanneer zij met anderen werkt, legt ze een eigen signatuur en perfectionisme aan de dag die opmerkelijk zijn voor iemand van haar leeftijd. De Piket Kunstprijs is een aanmoediging om zich als choreograaf verder te ontwikkelen.”

Naomi van der Linden (Den Haag, 1990)

“Naomi heeft zich op een indrukwekkende manier ontwikkeld van een veelbelovende studente met een prachtige stem tot een volwassen vakvrouw, die opvalt door haar power, diepgang en engagement”, zegt de vakjury over Naomi van der Linden. “Ze weet wat ze doet en waar ze voor staat. Behalve als performer is ze ook actief als theatermaker. Hierin laat zij een intrigerende andere kant van haar artistieke persoonlijkheid zien, die aandacht, uitdaging en stimulans verdient.”

Piket Juryprijs: Tim Terpstra (Voorburg, 1987)

Met de Piket Juryprijs beloont de jury een persoon vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio, met name als deze gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. 
 
De vakjury over Tim Terpstra: “In zijn werk bij organisaties als TodaysArt, We Are Public en The Grey Space in the Middle heeft Tim zich er altijd voor ingezet om ook met de meer schurende en gewaagde kunstvormen de harten van het publiek te veroveren. Tim is niet iemand die op de voorgrond treedt, maar bij uitstek degene die ‘in de coulissen’ mensen weet te motiveren en dingen tot stand weet te brengen. Met zijn warmte, energie en enthousiasme heeft hij er veel toe bijgedragen dat het initiatief We Are Public ook in Den Haag een game changer is geworden. Het publiek blijkt bereid om overal in de stad het onbekende te komen ervaren, vaak over de grenzen van de geijkte disciplines heen. Deze mede door Tim gewekte nieuwsgierigheid geeft het initiatief zijn buitengewone reikwijdte. Tim is te jong om deze Juryprijs als een waardering voor zijn ‘oeuvre’ te kunnen opvatten. Het is veeleer een teken van appreciatie, en een aanmoediging om vooral zo door te gaan.”

Over de Piket Kunstprijzen

In totaal waren er negen jonge kunstenaars genomineerd voor de Piket Kunstprijzen. De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge talenten in de disciplines schilderkunst, dans en toneel die een binding hebben met Den Haag. Een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Marjolein de Jong (oud-cultuurwethouder), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Maarten Demmink (Demiak), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud) Stacz Wilhelm (Korzo theater), David Geysen (Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater), selecteerde de genomineerden en kozen de uiteindelijke winnaars. De trofee was dit jaar letterlijk en figuurlijk in Haagse handen. Kunstenaar Peter Zwaan maakte een award gebaseerd op zijn eigen handen. Vorig jaar hebben kunstenaar Eden Latham, danseres Kinda Gozo en acteur/theatermaker Jos Nargy de Piket Kunstprijzen in de wacht gesleept.Naast een geldbedrag en een trofee, krijgen de winnaars ook een klankbordgesprek met de vakjury waarin loopbaanadvies en creatieve ondersteuning aan bod komen. 
 

Foto: Janneke van Beek