Terug naar overzicht

10 oktober 2022 | Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2022

De namen van de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2022 zijn bekend. Marieke Peeters (Schilderkunst), Isla Clarke (Dans) en Joep Hendrikx (Toneel) zijn de gelukkigen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een uniek kunstwerk dat werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Kim David Bots. De Piket Juryprijs gaat naar 1646 Experimental Art Space, een experimentele kunstruimte in de Boekhorststraat, in Den Haag. De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel.

Marieke Peeters (Schilderkunst)
Oordeel vakjury: “Marieke Peeters maakt grote installaties waarin je wordt ondergedompeld en die je één-op-één daadwerkelijk ondergaat. Vaak hebben ze een performatief karakter. Haar werk gaat uit van zeer persoonlijke emoties en ervaringen; het heeft een zekere ambiguïteit en een enigszins duistere onderstroom. De jury vindt haar werk indrukwekkend en fascinerend en is met name nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het theatrale aspect.”

“Ik wil de jury bedanken voor deze eer”, zegt Marieke. “Ik ben verrast en sta ook een beetje te shaken.” 

 

Isla Clarke (Dans)
Oordeel vakjury: “Isla Clarke, danseres bij NDT 1, is in verschillende opzichten uniek. Allereerst is ze een opmerkelijke danseres met een enorm charisma en een geheel eigen wijze van bewegen. Haar dansen toont de diepte van haar leven – hoe ze ernaar streeft zich te laten zien op een manier die werkelijk weerspiegelt waar ze op een bepaald moment staat. Daarnaast is Isla een transvrouw die bezig is met haar transitie. Ze heeft ervoor gekozen de transitie en haar werk samen te laten gaan en het proces te incorporeren in haar kunstenaarschap, waarmee een heel bijzondere artistieke situatie ontstaat. De jury wil Isla’s keuze en haar zoektocht eren en vieren.”

Isla reageerde geëmotioneerd toen haar naam werd genoemd door de juryleden Dans. “Ik wil zeggen hoe belangrijk het is om hier als transpersoon te staan en mij veilig te voelen.” 

Joep Hendrikx (Toneel)
Oordeel vakjury: “Joep is een integere en open speler, eigenzinnig, vol humor, brutaal. Als lid van het duo De Poezieboys heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot poëziekenner en -speler met een eigen krachtig stemgeluid. Joeps tekstbehandeling is ongelooflijk mooi en zijn omgang met de poëzie en de taal toont steeds meer diepte en rijpheid. De jury is onder de indruk van de wijze waarop De Poezieboys jonge mensen weten te mobiliseren voor de dichtkunst en overtuigd van Joeps rol als voorbeeld voor een nieuwe generatie theaterkijkers én makers.”

“Raar, maar wel heel leuk”, zegt Joep in zijn eerste reactie. “Ik had het niet verwacht, maar ben toch wel ontroerd.”

Piket Juryprijs: 1646 Experimental Art Space
Oordeel vakjury: “De jury van de Piket Kunstprijzen wil met deze juryprijs de organisatie van 1646 eren vanwege een lange en zeer consistente positieve aanwezigheid die door de jaren heen van grote betekenis is geweest. Ook ten tijde van de pandemie heeft 1646 een belangrijke ondersteunende rol gespeeld. De inzet, houding en programmering van 1646 komt zonder enige twijfel al heel lang ten goede aan het Haagse kunstklimaat.”

Overige genomineerden

Naast de winnaars werden dit jaar ook Daniele Formica en Janne Schipper genomineerd in de categorie Schilderkunst, Faile Sol en India Sardjoe in de categorie Dans en Billy de Walle en Nick Renzo Garcia in de categorie Toneel.

De jury

De vakjury, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat dit jaar uit voorzitter Jan Zoet (directeur Amare), Lea van der Vinde (Museum Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Amos Ben-Tal (danscollectief OFFprojects), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en De Parade) en actrice en HKU-docent Ellen Goemans.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Foto: Janneke van Beek