Terug naar overzicht

07 december 2018 | Nieuws

Eerste solotentoonstelling Lennart Lahuis in culturele hoofdstad

Piket Kunstprijzen-winnaar Lennart Lahuis (schilderkunst 2015) krijgt een eerste solotentoonstelling in Nederland en wel in twee musea tegelijkertijd! Van 8 december 2018 tot en met 24 maart 2019 presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de tentoonstelling Lennart Lahuis: Land Slides. Andere werken uit deze serie zijn gelijktijdig te zien in het Fries Museum.


Lennart exposeert in de culturele hoofdstad van Europa (2018) met monumentale, natte kleitabletten. In de serie van de oud-winnaar staan de Brexit en recente spanningen binnen de Europese Unie centraal.Lahuis plaatst de Brexit in het verlengde van de oorspronkelijke geografische verwijdering van Groot-Brittannië van het Europese vasteland. De werken zijn van dezelfde kleisoort die op de bodem vanHet Kanaal (de zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk) wordt gevonden. In de metersgrote werken is een artikel gedrukt uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature over het ontstaan van Het Kanaal. Door een constante waterstroom wordt de tekst op de tabletten langzaam aangetast. In het werk krijgen tijdelijkheid en erosie een politieke lading.

Een impressie van beide exposities

Zichtbaarheid

Lennart imponeerde de jury van de Piket Kunstprijzen in 2015 vanwege de manier waarop hij het concept zichtbaarheid aan de orde stelde. Dat bereikte hij door te spelen met de hoeveelheid informatie en het tempo waarmee hij die prijsgaf. In zijn solovoorstelling draait alles om vergankelijkheid, erosie en tijdelijkheid. Het thema ‘tijd’ blijft hem boeien.

Video: Sije Kingma

Achtergrondartikel: S. Gupta, ‘Two-stage opening of the Dover Strait and the origin of Island Britain’

Lees meer over Lennart in zijn bio.