Terug naar overzicht

23 december 2022 | Nieuws

Faile Sol danst sterren van de hemel in Litouwen

Faile Sol, genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Dans 2022, verruilde na een maand zijn plek in een Hongaars dansgezelschap om voor een stageplek bij Aura Dance Theatre in het Litouwse Kaunas. “De klassieke stijl van Royal Ballet Fehérvár paste niet bij mij, merkte ik al snel”, zegt Faile, die nu wél op zijn plek zit.

“We hadden gewoonweg een andere visie op de kunstvorm”, zegt Faile via de telefoon. Hij besloot om daarom in zijn proeftijd auditie te doen bij Aura Dance Theatre waar zijn vriendin ook stage loopt. Daar werd hij al een dag na de auditie aangenomen. “Ik zat nog in mijn proefperiode in Hongarije en ben uiteindelijk op 1 september begonnen bij Aura Dance Theatre, het eerste moderne dansgezelschap van Litouwen dat dit jaar veertig jaar bestaat. Om die reden staan veel voorstellingen in het teken van dit jubileum.”

Faile danst onder meer in het stuk Kaunas Zoo van Aura Dance Theatre.. “Ik kon diezelfde week dat ik startte al meedoen in een voorstelling.” Kaunas zoo is een stuk over goud en rijkdom. De podiumvloer is van goud en de kostuums ook. Bij ‘Aura’ dansen nu tien dansers en twee stagiairs. Er wordt nog naarstig gezocht naar meer mannelijke dansers. Faile heeft het naar zijn zin in Litouwen. “Elke woensdag treden we op in Romuva Theater in Kaunas. Daar tonen we bijvoorbeeld previews uit nieuw werk of een fragment uit een stuk waar we op dat moment mee bezig zijn.” Ieder jaar organiseert het dansgezelschap een festival waar ook veel bekende gezelschappen op afkomen.

Hij hoopt dat zijn stage uitloopt in een contract. “Het zou goed zijn om één of twee jaar bij een gezelschap te blijven om echt iets op te bouwen”, zegt hij. Ondertussen houdt hij zijn ogen en oren open. In december en januari keert hij voor even terug naar Nederlandse bodem om familie en vrienden te zien. Ook is hij uitgenodigd om auditie te doen voor NDT 2 in deze periode. Een langgekoesterde wens. Ondertussen is hij op zijn plek in Kaunas. “Ik voel me helemaal geen stagiair. Ik ben bovendien heel blij dat de directrice van Aura Dance Theatre mij de kans gaf om uit deze situatie te komen”, aldus Faile.

De danser kon vanwege zijn verplichtingen in het buitenland niet overkomen naar Nederland voor de uitreiking van de Piket Kunstprijzen dit jaar. Daarom overhandigde directeur Louise de Blécourt de sculptuur van Kim David Bots en de bijbehorende oorkonde deze week bij zijn ouders in Arnhem. 

Foto Hessel Waalewijn
Foto’s slideshow: Aura Dance Theatre