Terug naar overzicht

01 augustus 2022 | Nieuws

Faile Sol scoort jaarcontract bij Hongaars dansgezelschap

Faile Sol, genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Dans, heeft Den Haag voor een jaar verruild voor Székesfehérvár in Hongarije. Na een succesvolle auditie bij het Royal Ballet Fehérvár hoopte hij op een stage, maar kreeg meteen een jaarcontract in zijn handen gedrukt. “Ik stond met mijn mond vol tanden”, zegt Faile.

De danser is inmiddels neergestreken in Székesfehérvár, vanwaar het ongeveer een uur reizen is naar Boedapest. “Gelukkig heb ik nu een dak boven mijn hoofd”, zegt Faile, die er vanuit Nederland niet in slaagde om in Székesfehérvár een huis te vinden. “Het communiceren was heel lastig, omdat de meest Hongaren geen Engels spreken en voor mij klinkt Hongaars als een vreemd gebrabbel”, lacht hij. Een ruime week na aankomst ging hij aan de slag. In drie weken tijd moet hij een stuk onder de knie krijgen voor een festival in Roemenië, dat op 16 augustus wordt opgevoerd. “Dat wordt hard werken. Op het Koninklijk Conservatorium hadden we vaak drie maanden de tijd.” Hij noemt het dansen in zijn eerste gezelschap ‘een prachtige kans’. “Ik vond het een ontzettend mooi gebaar dat ik meteen een contract kreeg aangeboden.”

Faile en zijn vriend en mede-danser Jelle-Johannes Hendrix zijn de eerste Nederlandse dansers die aansluiten bij het zeer internationale Royal Ballet Fehérvár dat vier jaar geleden werd opgericht door Atilla Egerházi. “Eerder runde hij een gezelschap in Boedapest waardoor hij een groot netwerk heeft opgebouwd.” Dat betekent dat het jonge gezelschap ook werken van grote choreografen danst, zoals Jiří Kylián. “Heel gaaf en bijzonder voor een gezelschap dat nog maar zo kort bestaat.” Royal Ballet Fehérvár bestaat uit achttien dansers die overal ter wereld vandaan komen. “Van Spanje en Italië tot Japan. Vrijwel alle voorstellingen dansen we met het volledige gezelschap.”

Klassieke basis

Faile voelt zich een moderne danser met een klassieke basis. “Ik denk dat die klassieke basis belangrijk is. Bij audities merk je dat veel moderne dansers dit minder hebben en dat kan soms een voorsprong geven.” Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij zijn opleiding volgt, is er een mooie balans tussen lessen in klassiek ballet en moderne dansvormen.

De danser zat vlak voor vertrek nog net een half jaar in het gloednieuwe cultuurcomplex Amare, het nieuwe onderkomen van de opleiding. “Een hele verandering. Het oude gebouw aan de Juliana van Stolberglaan viel bij wijze van spreken uit elkaar, maar dat had ook wel iets. Je kon er net zo lang gebruikmaken van de studio’s als nodig was. In Amare kun je na 20.30 het gebouw niet meer in, maar het uitzicht is prachtig over het Spui en op de Nieuwe Kerk. Ook zijn de studio’s heel mooi.” Vanuit Hongarije maakt hij zijn schoolopdrachten en hoopt hij het tweede jaar van de opleiding te voltooien. Er kan eventueel nog een jaar aan worden vastgeplakt. “Misschien kan ik hier blijven of bij een ander gezelschap dansen. Dat weet ik nog niet”, vertelt de danser.

Lange aanloop

Faile is nu twintig jaar oud, maar begon al als kleuter met peuterdans. Hij groeide op in Bussum. Toen het gezin uitbreidde met broertje Mante (15) werd het huis te klein. “We verhuisden naar Arnhem.” Failes naam is IJslands, net als die van grote broer Bogi (23). “Mijn ouders kregen een Scandinavisch namenboekje van vrienden en kozen zo onze namen. Faile betekent valk en pogi boog. Mijn andere broer heet Mante (strijder in het Noors). Mijn achternaam, Bakker, is wel weer heel Nederlands.” Als danser kiest hij ervoor om zijn eerste en tweede voornaam te gebruiken: Faile Sol.

Op zesjarige leeftijd begon Faile met danslessen op jongensdansschool BoysAction in Arnhem. “Een mix van breakdance, jazz en acrobatiek.” In 2015 ging hij naar de vooropleiding Dans van ArtEZ in Arnhem. Na zo’n anderhalf jaar deed hij auditie bij de School voor Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Ik heb daar in een gastgezin gewoond terwijl ik de havo afrondde. Het waren hele lieve mensen.” Ieder jaar deed hij opnieuw auditie om de vooropleiding te vervolgen. “Soms was de selectie best streng, maar ik heb het overleefd”, zegt Faile. Vorig jaar startte bij met de hbo-opleiding Dans aan het Koninklijk Conservatorium. Vooral het Young Talent Project vond hij leuk. “Dan leer je in een paar maanden het repertoire van NDT en komt er een opvoering. Die was vorig jaar via een livestream. Dat vond ik wel jammer, omdat ik liever dans voor publiek.”

‘Choreograaf worden is mijn droom’

In 2022 en 2023 staan er heel wat mooie tours op de planning. “We gaan naar Mexico en Transsylvanië en staan op 16 augustus op een festival in Roemenië: Fantomfájdalom. Het is nog onbekend welke stukken we precies gaan dansen.” Faile heeft ook al de eerste stappen op het gebied van choreografie gezet. In juni maakte hij voor Meet the Next in Korzo A Brothers Bond met muziek van de gitarist Guzman Calzada Llorente en als dansers Jelle-Johannes Hendrix en Hiroki Inokuchi. “Choreograaf zijn is mijn toekomstdroom. Eerst wil ik zelf dansen, maar ik ben nu al bezig met choreografie.” Als hij de Piket Kunstprijs wint, wil hij graag meer dans- en choreografiecursussen volgen. “Ik heb heel veel ideeën, maar wil meer leren over hoe je een stuk opbouwt.”

Hij vindt het een eer om in het rijtje van dansgenomineerden Isla Clarke (NDT) en India Sardjoe te staan. “Isla is een fantastische danseres en India kende ik nog niet, maar ik vind het heel tof dat de jury ook oog heeft voor een totaal andere dansstijl.”

Foto: Hessel Waalewijn