Terug naar overzicht

29 april 2019 | Nieuws

Firma MES komt met drie solo’s over mens en technologie

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Haagse theatergroep Firma MES, oud-genomineerden van de Piket Kunstprijzen, komen de makers met een uniek project: TECH. De voorstelling, die bestaat uit drie solo’s is vanaf 7 mei te zien in Zaal 3 in Den Haag en Theater Bellevue in Amsterdam. 

De drie vaste acteurs maken en spelen elk een eigen solo over de relatie tussen mens en technologie. Een monoloog van een hyperintelligente huishoudrobot geschreven door Jibbe Willems (TECH I), een muzikale performance over een hightech sextoy met Roald van Oosten (TECH II) en telefoongesprekken van een man die probeert zijn leven te redden naar de film van Stephen Knight (TECH III). De solo’s spelen vanaf 7 mei eerst afzonderlijk in Zaal 3 van Het Nationale Theater en zijn daarna slechts twee keer allemaal achter elkaar te zien in Den Haag en in Amsterdam.

TECH I: Alice

 

Roos: “Alice is een huishoudrobot die het allemaal voor elkaar heeft: een fijn huis, een zorgzaam baasje en voldoende stroom. Maar niemand weet hoe ver Alice zich al heeft ontwikkeld: ze benadert het menselijke veel dichter dan is toegestaan. Als dit bekend wordt zal ze vernietigd worden, maar nog langer als gevangene repeterende handelingen blijven uitvoeren is ook geen optie. Vandaag besluit Alice te vertrekken… Jibbe Willems schreef deze monoloog waarin we als mensheid nieuwe dingen over onszelf leren van een nietsontziende, uit haar algoritmes brekende huishoudrobot. Wat gebeurt er als robots het menselijk niveau ontstijgen, of erger nog: zich willen emanciperen? Tijd om te luisteren naar hoe technologie over óns denkt.”

tekst: Jibbe Willems spel: Roos Eijmers regie: Thomas Schoots duur: 45 minuten

TECH II: The Life and Death of a Sex Robot

 

Lindertje: “In het voorjaar van 2019 staat de release gepland van de eerste in Nederlands verkrijgbare seksrobot: Robin van Mytenga bv. The Life and Death of a Sex Robot volgt de levensloop van deze Robin: van de fabriek waar ze gemaakt wordt, tot het eerste gebruik, tot de recycling. Samen met muzikant Roald van Oosten maak ik een serie popsongs die samen haar verhaal vertellen. The Life and Death of a Sex Robot speelt zich af op het punt waar de oudste, allermenselijkste verlangens samenkomen met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie en wetenschap. Geen monoloog maar een theatraal concert dat alle zintuigen prikkelt. Zijn we klaar voor een nieuwe, intieme relatie met onze apparaten?”

music/tekst: Roald van Oosten en Lindertje Mans performance: Lindertje Mans regie: Thomas Schoots duur: 45 minuten → this performance is English spoken

TECH III: Locke

 

Daan: “In Locke krijgt een toegewijde vader, echtgenoot en bouwcoördinator aan de vooravond van de grootste betonstorting uit zijn carrière een telefoontje dat zijn hele leven op losse schroeven zet. Hij stapt in zijn auto. Een klein uur later stapt hij uit en is alles anders. Een rationele man die moet omgaan met de meest emotionele nacht van zijn leven vind ik fascinerend. We volgen hem, terwijl hij simultaan probeert zijn gezin te redden, de betonstorting te laten slagen én zijn baan te behouden. Hij kijkt niemand in de ogen, raakt niemand aan. Maar zijn hele leven verandert, met niets meer dan het besturingssysteem van zijn telefoon tot zijn beschikking. Wat zegt dat over onze moderne menselijke relaties?”

tekst: Stephen Knight bewerking: Casper Vandeputte spel: Daan van Dijsseldonk regie: Thomas Schoots duur: 45min

Check hier alle speeldata.