Terug naar overzicht

10 oktober 2015 | Nieuws

Genomineerde Lennart Lahuis winnaar Koninklijke Prijs Voor Vrije Schilderkunst 2015

Onze genomineerde Lennart Lahuis (schilderkunst) is één van de vier gelukkige winnaars van de Koninklijke Prijs Voor Vrije Schilderkunst 2015.

Op vrijdag 9 oktober kreeg hij de prijs uitgereikt van Koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het juryrapport schrijft:

“Lahuis gebruikt fotoreproducties, maar hij maakt het beeld omfloerst door de glasplaat af te dekken met papier en bijenwas. Het verhullen van het beeld laat de toeschouwer achter in verwarring, is het beeld geschilderd of toch een foto? Lahuis speelt met de materialiteit van het beeld. Door het te verdoezelen lost de voorstelling bijna op in een immateriële blur. Het gaat Lahuis echter niet om enkel een atypische behandeling van wat een schilderij kan worden genoemd, maar om het onderzoek naar de betekenis van het beeld. Door te verhullen onderstreept hij de inwisselbaarheid van het beeld in onze huidige westerse cultuur.”

De drie overige winnaars van dit jaar zijn Rabi Koria, Joost Krijnen en Jouni Toni. Elk jaar komen vier kunstenaars in aanmerking voor de prijs, waar een geldbedrag van 6.500 euro aan verbonden is. De werken van de winnaars worden tentoongesteld in het Koninklijk Paleis. Die tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 15 november aanstaande.

Foto: Jaring Dürst Britt