Terug naar overzicht

02 september 2017 | Nieuws

Genomineerden Piket Kunstprijzen 2017 bekend

Op zaterdag 2 september zijn de genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2017 gepresenteerd in Korzo Theater tijdens het Haags UIT Festival. Negen jonge, veelbelovende kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines, die een binding hebben met Den Haag, zijn genomineerd voor de stimuleringsprijs. Op maandag 27 november worden de drie winnaars bekendgemaakt.

Schilderkunst

Suzie van Staaveren
Julien Guettab (MU)
Mattia Papp (IT)

 

Dans

Claire Hermans
Astrid Boons (BE)
Juul van Helvoirt

 

Toneel

Vanja Rukavina
Bram Suijker
Sallie Harmsen

 

Bekijk alle profielen van de genomineerden van 2017

Foto Janneke van Beek

V.l.n.r.: Stacz Wilhelm, Noël Fischer, Julien Guettab, Claire Hermans, Mattia Papp, Juul van Helvoirt, Isabelle Chaffaud, Maarten Demmink. / Foto Janneke van Beek

Presentatie genomineerden 2017 in Korzo Theater

In gemoedelijke setting in het Korzo Theater presenteerde juryvoorzitter Noël Fischer de genomineerden van de Piket Kunstprijzen 2017. “De Piket Kunstprijzen zijn een fenomeen en het is uniek in Nederland, dat een stad op basis van particuliere giften kunstenaars en jonge mensen naar de stad trekt en stimuleert.” Leo Spreksel, artistiek directeur van het theater en winnaar van de Piket Juryprijs 2016, zei in zijn openingspraatje al over de Piket Kunstprijzen dat het “een fantastische prijs is die gaat over het stimuleren van kunst in Den Haag.”

Fischer voegde daar nog aan toe dat het van belang is voor jonge kunstenaars om “net dat beetje extra wind in de vleugels te krijgen.” Karel van Laere, winnaar van de categorie toneel in 2014, beaamde dit in een kort vraaggesprek met Fischer. “De prijs heeft me een bepaalde aandacht opgeleverd en er onder meer voor gezorgd dat ik als nieuwe maker aan het Nationale Toneel verbonden ben en dat mijn werk in Den Haag een kans krijgt.”

Van de aanwezige genomineerden – zo stond de gehele categorie toneel zelf op de planken – zei Julien Guettab (schilderkunst) bijvoorbeeld dat hij “erg blij” is met zijn nominatie. Collega-genomineerde Mattia Papp (schilderkunst) voegde eraan toe dat hij een “prettig, informeel gesprek” met de vakjury heeft gevoerd. Juul van Helvoirt (dans) zei over haar nominatie dat ze die “spannend en heel leuk vindt” en dat ze het “echt niet had verwacht”.

Juryvoorzitter Noël Fischer was te gast in radioprogramma Kunstlicht van Den Haag, luister het fragment terug

Genomineerden 2017 heel divers

Dit jaar kenmerkt de genomineerdenlijst van de Piket Kunstprijzen zich door nog meer verscheidenheid van genomineerden. Zo zijn er niet alleen professionele jonge kunstenaars, acteurs en dansers genomineerd, maar de jury heeft er ook voor gekozen om een veelbelovend choreografe en theatermaker te nomineren. Daarbij koos de vakjury schilderkunst ervoor om kunstenaars te nomineren die werken op het snijvlak van schilderkunst, maar daarbij ook gebruikmaken van beeldhouw- en design-technieken en videokunst.

Uitreiking

Tijdens een feestelijke uitreiking in Korzo Theater op maandag 27 november worden de winnaars per kunstdiscipline bekendgemaakt. De drie winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en de winnaars en genomineerden mogen elk een award in ontvangst nemen van kunstenaar Florentijn Hofman (Rubber Duck, Beukelsblauw).

Lees het interview met Florentijn Hofman

De prijs

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt en zijn bestemd voor kunstenaars niet ouder dan 30 jaar uit de disciplines schilderkunst, dans en toneel. De vakjury bestaat uit professionals uit de verschillende kunstdisciplines en zij stellen jaarlijks uit een brede inventarisatie van het kunsttalent dat in en rond Den Haag actief is de lijst van genomineerden samen.

Lees meer over de jury van 2017

De naamgever: Frederik Hendrik Piket

Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Bekijk genomineerden van voorgaande jaren
Bekijk de agenda