Terug naar overzicht

01 september 2018 | Nieuws

Genomineerden Piket Kunstprijzen 2018 bekend

De genomineerden voor de jubileumeditie van de Piket Kunstprijzen 2018 zijn zaterdag gepresenteerd in Theater aan het Spui tijdens het UIT Festival Den Haag. Negen jonge, veelbelovende kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel, die een binding hebben met Den Haag, zijn genomineerd voor de stimuleringsprijs. “Dit is een heel bijzonder jaar”, zegt juryvoorzitter Erik Pals (Scapino Ballet Rotterdam). “De Piket Kunstprijzen worden namelijk voor de vijfde keer uitgereikt.” Op maandag 26 november worden de drie winnaars bekendgemaakt.

Dit zijn de genomineerden van de vijfde editie van de Piket Kunstprijzen:

Schilderkunst
•         Brigitte Louter (KABK, net afgestudeerd)
•         Sam Andrea (KABK, net afgestudeerd)
•         Eden Latham (o.a. kunstcollectief Trixie, Den Haag)

Dans
•         Elias Boersma (student Koninklijk Conservatorium/stage Scapino Ballet)
•         Boston Gallacher (NDT 2)
•         Kinda Gozo (nu te zien in SOUL #2 Performers van MEYER-CHAFFAUD)

Toneel
•         Jos Nargy (o.a. De Poezieboys)
•         Teun Wolters (o.a. De Parade 2018)
•         Benjamin Abel Meirhaeghe (o.a. My Protest, Zaal 3)

Bekijk alle profielen van de genomineerden van 2018

V.l.n.r: Teun Wolters, David Geysen, Maarten Demmink, Erik Pals en Isabelle Chaffaud. Voor: Eden Latham, Kinda Gozo, Elias Boersma, Boston Gallacher en Brigitte Louter. Foto: Janneke van Beek

Presentatie genomineerden 2018 in Theater aan het Spui

In een feestelijke setting presenteerde presentatrice Paula Udondek zaterdag 1 september in Theater aan het Spui samen met juryvoorzitter Erik Pals de genomineerden van de Piket Kunstprijzen 2018. Pals benadrukte het belang van de prijzen, omdat de jonge kunstenaars die het culturele klimaat verstevigen zo in de spotlights worden gezet.
Van de aanwezige genomineerden zei Eden Latham (schilderkunst) dat zij ‘erg blij is met haar nominatie. “Ik dacht dat iemand een grap met mij uithaalde. Deze nominatie motiveert mij enorm. Het is een goede schop onder de kont om door te blijven gaan.” Ook Teun Wolters, die is genomineerd in de discipline toneel, is in zijn nopjes. “Ik weet wel dat ik deug, maar het is fijn dan anderen dat ook zien.” Dans-genomineerde Elias Boersma had de nominatie niet zien aankomen: “Ik ben heel verrast en voel me enorm vereerd.” Oud-genomineerde Alice Godfrey (NDT1) zette na de bekendmaking van de genomineerden een prachtige preview neer van de performance Ohgirl! De performance heeft zij gemaakt met choreograaf en danser Antonin Rioche. Het is de eerste choreografie van Godfrey die zij opvoert.

Bijzonder jaar

Dit jaar is, naast het feit dat Piket Kunstprijzen 5 jaar bestaat, een bijzonder jaar. Het is namelijk opmerkelijk dat veel genomineerden uit het buitenland komen. Zo komt bij de discipline schilderkunst Eden Latham uit Londen en heeft kunstenaar Brigitte Louter een tijd in Reykjavik gewoond om daar haar kunst te exposeren. In de categorie dans is de Schotse Boston Gallacher genomineerd, net als Kinda Gozo uit Frankrijk. Discipline toneel kent de Belgische genomineerde Benjamin Meirhaeghe. Den Haag is dus werkelijk een internationale stad die kunstenaars trekt.

Uitreiking

Tijdens een feestelijke uitreiking in Theater aan het Spui op maandag 26 november worden de winnaars per kunstdiscipline bekendgemaakt. De drie winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en de winnaars en genomineerden mogen elk een award in ontvangst nemen van kunstenaar Joep van Lieshout. Dit jaar verwijst het kunstwerk naar een piketpaaltje.

Lees hier het interview met Joep van Lieshout

De prijs

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt en zijn bestemd voor kunstenaars niet ouder dan 30 jaar uit de disciplines schilderkunst, dans en toneel. De vakjury bestaat uit professionals uit de verschillende kunstdisciplines en zij stellen jaarlijks uit een brede inventarisatie van het kunsttalent dat in en rond Den Haag actief is de lijst van genomineerden samen. De jury bestaat dit jaar uit Erik Pals (Scapino Ballet Rotterdam), Maarten Demmink (Demiak), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Stacz Wilhelm (Korzo theater), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), David Geysen (Bureau Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater).

Lees hier meer over de jury

De naamgever: Frederik Hendrik Piket

Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Bekijk genomineerden van voorgaande jaren
Bekijk de agenda