Terug naar overzicht

02 maart 2017 | Nieuws

Interview Cora Bos-Kroese: “We hebben een bijzonder groeiproces doorgemaakt”

Als jurylid dans was Cora Bos-Kroese erg betrokken bij de ontwikkeling en carrières van de genomineerde dansers. Het is iets bijzonders”, zegt ze over haar rol als jurylid. “Je stimuleert jong talent. Ik ben al ver in mijn carrière en dan is dit mooi om te kunnen doen.”

Vanaf 2014, het eerste jaar dat de Piket Kunstprijzen werden uitgereikt, was Cora onderdeel van de jury. “We hebben een bijzonder groeiproces doorgemaakt”, zegt ze over de prijs. In de aanloop naar de uitreiking van de Piket Kunstprijzen kwam de jury regelmatig bijeen en in de vergaderingen bespraken ze de genomineerden van iedere discipline. Cora keek, naar eigen zeggen, uit naar die gesprekken.

Behalve het nomineren van jong danstalent, gaf ze de afgelopen jaren ook advies aan de genomineerden en winnaars van de prijs. De concurrentie in de danswereld en de bezuinigingen in de culturele sector maken het voor dansers niet makkelijker, merkt Cora op. “De sterksten overleven. Er zijn minder projecten en er is ook niet altijd genoeg begeleiding voor jonge dansers. Ik krijg echt weleens vragen van dansers of ik wellicht nog iets voor ze weet. Ze willen heel graag, maar er worden niet altijd mogelijkheden geboden.”

Wat kan een prijs als de Piket Kunstprijzen betekenen voor jonge dansers? “Dat verschilt”, stelt ze. “Het is bijvoorbeeld wel een verschil of iemand nog in opleiding is of al danst bij een gezelschap.” Ter illustratie haalt Cora de diversiteit aan winnaars van de Piket Kunstprijzen de afgelopen jaren aan. Joshua Junker was in opleiding bij de Royal Balletschool in Londen toen hij won, terwijl de Canadese Sarah Murphy, die de prijs in 2015 won, haar opleiding al had afgerond en verder was in haar carrière. Ze had gedanst bij NDT, maar koos er uiteindelijk voor om als freelancer vanuit Den Haag verder te gaan.

De winnares van afgelopen jaar, Alice Godfrey, danst bij NDT 2, het gezelschap dat de springplank is voor het grote dansgezelschap NDT 1. “Ze heeft heel veel talent”, zegt Cora. Ze is benieuwd hoe Alice zich verder gaat ontwikkelen in haar carrière: “Ze moet op een gegeven moment doorstromen. Als dat niet lukt dan komt zij als danseres ook op eigen benen te staan of moet ze audities doen voor andere gezelschappen.”

Aantrekkingskracht

Cora danste jarenlang bij NDT en bleef na haar danscarrière in de danswereld; vandaag de dag begeleidt ze producties van de balletten van NDT-choreograaf Jiří Kylián voor de Kylián Foundation over de hele wereld en is ze vanuit haar eigen gezelschap C-scope allerlei projecten aan het opzetten. Het afgelopen jaar werkte ze onder andere aan een bijzondere voorstelling LVMEN, waarin dans werd gecombineerd met live fotografie.

Haar werk is vooral gericht op de moderne dans, terwijl ze als jurylid ook graag een kijkje nam over de schutting. “Ik wilde zien wat voor talent er was bij andere dansstijlen”, licht ze toe. Samen met jurylid Stacz Wilhelm droeg ze het afgelopen jaar een breakdancer voor bij de nominaties van de Piket Kunstprijzen: Jeffry Verschoor Sowa (Kid Colombia). “Ik ging kijken bij een repetitie en zag hem er gewoon tussenuit springen”, vertelt ze. “Hij is eigenwijs en pittig. Nieuwsgierig ook. De persoonlijkheid die een danser uitstraalt, is ook belangrijk.”

Persoonlijkheid, uitstraling, goede beheersing en techniek: wat zijn volgens haar eigenlijk de belangrijkste kwaliteiten die een goede danser kenmerken? “Als je moet specificeren wat iemand heeft dat hem of haar zo bijzonder maakt, dan is dat moeilijk uit te leggen”, antwoordt ze. “Je voelt het gewoon als je kijkt naar iemand. Het publiek voelt het ook. Het valt hen ook op als een danser er echt uitspringt. Het is aantrekkingskracht.”

Reizen

Omdat Cora vanwege haar werk veel moet reizen, kan ze het juryschap voor Piket daar inmiddels niet meer mee combineren. Daarom besluit ze nu te stoppen als jurylid en draagt zij haar rol over aan choreografe Isabelle Chaffaud.

Ze denkt met veel plezier terug aan haar tijd als jurylid. Eén van haar meest memorabele momenten was de uitreiking van de juryprijs in 2014 aan pianist Jan Schouten. Als pianist verzorgde Schouten de muzikale ondersteuning bij de repetities bij het NDT; honderden kinderen van de Haagse dansvakopleiding hebben zijn begeleiding bij danslessen gekregen. “Ik kende hem ook uit mijn tijd op het conservatorium”, vertelt Cora. “Als je je dag niet had dan maakte hij altijd wel een grapje en was het weer gezellig. Hij kwam spelen tijdens de uitreiking van de Piket Kunstprijzen en hij had dit totaal niet verwacht.”