Terug naar overzicht

01 juli 2016 | Nieuws

Interview Nik van den Berg: “Laat je verwonderen”

Piketwinnaar Nik van den Berg (toneel, 2015) was “heel trots” op het winnen van de categorie toneel van de Piket Kunstprijzen 2015. Hij maakte van de uitreiking een memorabel moment door live via Skype de prijs in ontvangst te nemen. “Je voelt je nog meer een rockster. Ik zag er ook wel de humor van in dat ik mezelf zat te ontplooien in Los Angeles en dat je dan zo’n prijs wint. Dat voelt alsof je jarig bent, maar dan beter.”

De prijs
Dankzij de prijs kon Nik zich oriënteren “hoe de rest van de wereld erbij ligt”. Hij zegt grappend dat hij acht maanden op vakantie is geweest, maar zijn reiservaring hielp hem in zijn zoektocht als kunstenaar. Na drie maanden Los Angeles reisde hij door naar Cambodja, Thailand en Japan, om weer terug te keren in L.A.

Vooral Tokio maakte diepe indruk: “Hun cultuur lijkt op die van ons, maar is zo anders. Ik keek daar naar een bandje. Het was een soort emopunk met een beetje glamrock, maar eigenlijk snapte ik niet waar ik naar keek. Ik kon op een abstracte manier kijken naar hoe een band zich verhoudt tot zijn publiek en vice versa, dat was zo’n bizar moment. Dan voelt het alsof je het nooit begrepen hebt.”

Van den Berg ging niet alleen op reis om zijn persoonlijkheid uit te diepen, hij leerde erdoor minder in concepten te denken. “Dat gaf me veel vrijheid in mijn benadering van kunst en muziek.”

De vakjury
Omdat Van den Berg al die tijd op reis was en pas net weer terug in Nederland is, en de vakjury ook deels in het buitenland zat, heeft hij nog niet uitgebreid met David Geysen en Monique van der Werff gesproken. “Ik kijk er nog steeds naar uit. Zo’n gesprek kun je altijd nog hebben. Ik denk dat het handiger is dat ik nu aan hen een contact heb.” Van den Berg dopt zijn boontjes graag zelf: “Ik werk het beste op die manier. Ik bepaal wel alles, maar heb wel mensen om me heen die me helpen.” Hij denkt eraan de vakjury wat van zijn nieuwe projecten te presenteren. “Dat is denk ik de beste insteek voor zo’n gesprek, daar komen altijd wel dingen uit. Extra ogen, extra oren.”

De toekomst
Met name de mogelijkheid dat hij langer in het buitenland kon blijven leidde ertoe dat wat hij nu doet zeker beter geworden is, zegt hij. Ook kon Van den Berg van de vrijheid genieten. “Die heb ik onderschat. Het is gewoon heel erg goed om op andere plekken dingen te maken, en je te laten verwonderen.”

In zijn tijd in het buitenland heeft Van den Berg vooral muziek gemaakt, maar wat hij nog meer voor het Nederlandse publiek in petto heeft blijft nog even geheim. “Ik heb een hoop dingen klaarliggen en weet wat het moet worden, maar ik wacht er nog even mee tot het af is. Het is te vroeg om het erover te hebben, voor ik allemaal onzin ga verkopen.”