Terug naar overzicht

10 maart 2023 | Nieuws

Isa van Lier toont nieuwe werk in Sowing Seeds

Isa van Lier toont vanaf zaterdag 11 maart nieuw werk in de Amsterdamse galerie Fleur & Wouter. In de installatie Sowing Seeds nodigt ze je uit in haar fantasierijke wereld van overvloed en stilte. Net als in haar eerdere installaties komt de inspiratie uit haar ervaringen met de Japanse cultuur. Ze combineert de leegte en wijsheid die in een Zen-tempel wordt gevoeld met de kleurrijke overvloed van de hedendaagse samenleving, het geloof in de animatie van objecten en de kawaiicultuur van het Aziatische land.

“Het voelt als mijn eerste solo-expositie”, zegt Isa. “Ik heb een hele ruimte voor mijn werk.” De kunstenares, die eerder werd genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Schilderkunst, kijkt uit om nieuw werk te laten zien. “Van schilderijen in zelfgemaakte lijsten in de lijstenmakerij van mijn vader tot aan sculpturen. Ik hoop veel werk te verkopen.” 

In Sowing Seeds komen de cycli van de seizoenen voorbij. Dat geldt ook voor elementen als water en zon. 2022 was een zeer succesvol en heftig jaar voor Isa. Ze nam onder meer deel aan de prestigieuze buitententoonstelling Paradys en toonde een installatie in de Kunsthal. Na een periode van rust en bezinning is het nu tijd voor Van Lier om haar nieuwe zaden en creaties met de wereld te delen.

Zwevend in de leegte van de volledig witte galerieruimte heb je het gevoel op wolken te lopen. Hier kun je je met de open blik van een kind verhouden tot alle vormen en kleuren om je heen. De ruimte is gevuld met keramische sculpturen. Kami Creatures is een doorlopende serie schattige keramische figuren die dienen als beschermengelen. Op elke vorm staat een gezicht dat naar je lacht. Hierin zie je de invloed van het shintoïsme, dat een kernidee is geworden voor Van Liers praktijk. Shintoïsme is het animistische geloof dat de hele Japanse cultuur doordringt en draait om het idee dat alles geanimeerd is. De zogenaamde Kami (geest, god, ziel) kan overal in gevonden worden, of het nu een waterval, een tandenborstel of een schattig beeldje is.

Aan de muren toont Van Lier schilderijen die tot leven komen in sculpturale lijsten van hout en keramiek. De schilderijen zijn ook personages, objecten die een ziel hebben. Ze brengen een eerbetoon aan de verschillende seizoenen en bijbehorende elementen. Haar beeldtaal toont een verwondering voor processen als het ontkiemen van een zaadje, het afsterven van een blad en het oogsten van een vrucht.

Met een grabbelton vol handbeschilderde keramische zaden laat Van Lier de bezoeker voor altijd deel uitmaken van haar wereld. Door het beeld te ontvangen en te koesteren worden mensen zich bewust van de mogelijkheid om zaden te planten. De zaden worden talismannen en herinneren de nieuwe eigenaren eraan dat degenen die hun ideeën en dromen nastreven, ze zullen oogsten.

Sowing Seeds is tot 19 april te bezoeken. 

Foto: Hessel Waalewijn
Beelden slideshow: Fleur & Wouter/Isa van Lier