John de Weerd

Majel Blonden
Meer weten? https://www.paard.nl/

Majel Blonden

Juryvoorzitter

Majel Blonden is directeur van poppodium Paard in Den Haag. Na een studie Algemene Taalwetenschappen begon zij in de jaren negentig als programmeur bij Nighttown en Rotown in Rotterdam en verzorgde de programmering voor onder andere het Metropolis Festival. Daarnaast maakte zij deel uit van diverse adviescommissies, waaronder die van het Fonds voor de Podiumkunsten. Sinds haar aanstelling als programmeur bij Paard van Troje in 1997 zette zij zich in voor een diverse en brede concertprogrammering binnen de muren van het poppodium, waarmee Paard van Troje zich tot een podium met nationaal aanzien ontwikkelde.

Jan Zoet
Meer weten? https://www.amare.nl

Jan Zoet

Juryvoorzitter

Jan Zoet is juryvoorzitter van de Piket Kunstprijzen. Sinds 2021 is hij algemeen directeur van het nieuwe cultuurpaleis Amare in Den Haag en daarvoor het Zuiderstrandtheater. Voor die tijd was werkzaam als directeur van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij is ook voorzitter van belangenvereniging Kunsten ’92, een belangenvereniging voor kunst, cultuur, en erfgoed. In de periode 1998 tot 2012 was Zoet directeur van de Rotterdamse Schouwburg/Productiehuis Rotterdam waar hij onder meer het (mede-) initiatiefnemer was van Operadagen Rotterdam, Rotterdam Circusstad en Festival De Internationale Keuze. Eerder was Zoet zakelijk leider van Theatergroep Hollandia en programmamaker bij het Mickery Theater, een legendarische theaterboerderij in Loenersloot in de jaren zestig.

Lea van der Vinde

Schilderkunst

Lea van der Vinde is directeur van het Huygensmuseum, bestaande uit Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn in Voorburg. Van der Vinde werkte ook al eerder voor het Huygensmuseum als gastconservator van de tentoonstelling Vrouwen rondom Huygens en als conservator in het Mauritshuis in Den Haag. Voor het Mauritshuis organiseerde zij onder meer de tentoonstellingen George Stubbs – De man, het paard, de obsessie, Bewogen beeld – Op zoek naar Johan Maurits en Alleen met Vermeer. Van der Vinde studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in Nederlandse schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw. Over dit specialisme heeft ze diverse boeken en artikelen gepubliceerd.

Joncquil de Vries

Schilderkunst

Kunstenaar Joncquil de Vries studeerde in 1998 af aan de Academie St. Joost in Breda in de richting Schilderen/Monumentaal. Joncquil staat  bekend als schilder van figuratief en fantasierijk werk. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die niet alleen schildert, tekent en fotografeert, maar ook sculpturen, installaties en videowerken maakt. Het overkoepelende thema is het verstrijken en stilstaan van de tijd. De invloed die tijd heeft op de verandering van de context van onze ideeën, interpretatie en betekenis van beelden en de omgeving waar wij ons in bevinden. Zijn werk is regelmatig te bewonderen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Isabelle Chaffaud

Dans

Isabelle Chaffaud groeide op in Tours, Frankrijk. Na negen jaar te hebben gedanst bij vooraanstaande gezelschappen als de Batsheva Dance Company en Nederlands Dans Theater I, zette ze haar danscarrière voort als freelancer in nauwe samenwerking met haar partner Jérôme Meyer. Hun gezelschap MEYER-CHAFFAUD is nationaal en internationaal actief en heeft Den Haag als standplaats. Daarnaast was ze medeoprichter van choreographic research centre CLOUD/Danslab, dat eveneens in Den Haag gevestigd is. Isabelle geeft master classes en workshops in Nederland en ver daarbuiten en is als docent en choreograaf actief binnen diverse Nederlandse dansvakopleidingen. Ten slotte is ze, in Nederland en Frankrijk, als persoonlijke coach en mentor betrokken bij de begeleiding van dansvakstudenten in hun laatste jaar.

 

Amos Ben-Tal

Dans

Amos Ben-Tal is choreograaf, danser en bestiert sinds 2012 danscollectief OFFprojects in Den Haag. Het gezelschap bestaat uit oud-dansers van het Nederlands Dans Theater en Batsheva Dance Company. Zelf doorliep Ben-Tal de National Ballet School in Toronto. Daarna was hij negen jaar lang danser bij het Nederlands Dans Theater waar hij in aanraking kwam met choreografie. Zijn stuk Track (2005) viel zo in de smaak dat het door Dance Europe Magazine werd uitgeroepen tot ‘een opwindende theatrale ervaring’. Voor Korzo Producties creëerde hij onder meer We Are Not Humanity en The New Work. De laatste jaren met OFFprojects maakte Amos een aantal goed ontvangen interdisciplinaire stukken, waaronder 60 en Howl i.s.m. Spinvis (winnaar Dioraphte Dansprijs). Bijzonder is dat Ben-Tal ook de muziek componeert voor al zijn dansvoorstellingen.

Erik Kaiel

Choreograaf, dansdocent en danser Erik Kaiel is met recht een wereldburger te noemen. Hij werd geboren in Innsbruck (Oostenrijk) en groeide op in Portland (Amerika). Hij studeerde in Canada en New York. Kaiel werkte onder meer als artistiek directeur bij Crosstown, Theaterschool Rababer en Artez in Arnhem en bestiert danscollectief Arch8 waarmee hij wereldwijd voorstellingen maakt. Hij won in 2016 de Victor Award met zijn succesvoorstelling Tetris die volgend jaar weer op tournee gaat in de VS en Canada. Daarnaast begeleidt hij jonge makers op het gebied van dans, circus en theater en maakt hij deel uit van de jury van de VSCD Dansprijzen. (Foto: John Fox)

Ellen Goemans

Toneel

Toneelspeler, maker en docent Ellen Goemans studeerde in 1996 af aan de Toneelschool Arnhem en sloot zich voor een paar maanden aan bij Double Edge Theatre in Amerika. In 1997 richtte zij met o.a. Eric de Vroedt Toneelgezelschap Monk op. Ze maakten vele voorstellingen en co-producties met o.a. Dood Paard en Kas & de Wolf, Dito Dito en Ontroerend Goed. In 2009 stopte Goemans bij Monk. Daarna speelde ze in voorstellingen van Dood Paard, ‘t Barre Land,  tg ECHO en heeft ze afgelopen jaar met Don Duyns en Harm van Geel de Bellevue lunchvoorstelling Sloopkogel gemaakt. Daarnaast werkt Ellen graag met jonge makers als de Poezieboys, mc KASSETT en Compagnie Red Yellow and Blue. Sinds 2014 is Goemans verbonden aan de HKU Acteursopleiding in Utrecht als docent, mentor en vast onderdeel van het kernteam.

Martine Gosselink

Schilderkunst

Martine Gosselink is sinds 1 april 2020 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Hiervoor was zij werkzaam als hoofd Geschiedenis in het Rijksmuseum waar zij onder andere verantwoordelijk was voor de historische inbedding in de vaste collectie, de historische tentoonstellingen en de Nacht van de Geschiedenis en Document Nederland. Voor die periode was Gosselink partner van De Nieuwe Collectie, een collectief dat culturele projecten en tentoonstellingen organiseerde voor musea in binnen- en buitenland. Gosselink is adviserend bestuurslid bij de Raad voor Cultuur, het nationale slavernijmuseum in oprichting en bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG).

Winnie Sorgdrager

Winnie Sorgdrager

Juryvoorzitter

Winnie Sorgdrager heeft een enorme staat van dienst in de Haagse politiek. Sorgdrager was in het Kabinet Kok I minister van Justitie (1994-1998) en vervolgens korte tijd lid van de Eerste Kamer. Hiervoor werkte zij als officier van justitie in Almelo en als advocaat- generaal en procureur-generaal bij het gerechtshof in Arnhem. In 2000 werd Sorgdrager voorzitter van de Raad voor Cultuur, waarna zij in 2006 lid van de Raad van State werd, een functie die zij tot 1 mei 2018 bekleedde. Daarnaast bekleedde zij talloze bestuursfuncties, waaronder bestuursvoorzitter van Stroom en van het Asko|Schönberg ensemble. In 2018 werd Sorgdrager benoemd tot minister van Staat, een eretitel die in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend aan politici of staatslieden die geen publieke functie meer vervullen.