Terug naar overzicht

08 oktober 2014 | Nieuws

Jonge kunstenaars genomineerd voor Piket Kunstprijzen I Theaterkrant I 8 oktober 2014

Jonge kunstenaars genomineerd voor Piket Kunstprijzen

door Anouk Leeuwerink | gepubliceerd:8 oktober 2014

Negen jonge kunstenaars maken kans op de eerste Piket Kunstprijzen, een nieuwe onderscheiding voor Haags talent tot dertig jaar uit de disciplines toneel, dans en schilderkunst. Genomineerd in de categorie toneelkunst zijn Firma MES, Nik van den Berg en Karel van Laere, in de categorie danskunst Imre van Opstal, Joshua Junker en Rutkay Ozpinar en in de categorie schilderkunst Sara Koning, Thomas van Rijs en Inge Aanstoot. 

Met dit nieuwe, jaarlijks terugkerende initiatief wil de Stichting mr. F.H. Piket een positieve en structurele bijdrage leveren aan de bloei van de kunsten in en rond Den Haag. Naamgever van de prijs is Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat-procureur en lid van de Eerste Kamer voor het CHU en later het CDA en een groot kunstliefhebber. Na zijn overlijden werd zijn kunstcollectie ondergebracht in een stichting ter bevordering en ondersteuning van het artistieke klimaat in Den Haag.

De genomineerden zijn door een vakjury gekozen uit een brede inventarisatie van het kunsttalent dat in en rond Den Haag actief is. De winnaars krijgen ieder achtduizend euro en een sculptuur van Vittorio Roerade. De uitreiking vindt plaats op 28 november in Pulchri Studio in Den Haag.

De jury wordt voorgezeten door Rinus Sprong (De Dutch Don’t Dance Division). De juryleden van de sectie toneelkunst zijn David Geysen (Toneelgroep De Appel) en Monique van der Werff (White Rabbit Theater), de sectie danskunst bestaat uit Cora Bos-Kroese (C-Scope) en Gérard Lemaître (oud-danser bij onder andere het NDT) en de sectie schilderkunst uit Edwin Buijsen (hoofd collecties Mauritshuis) en Maarten Demmink (beeldend kunstenaar).

Met elke winnaar wordt in de loop van het jaar na de uitreiking een klankbordgesprek gevoerd door de twee vakjuryleden uit zijn of haar discipline. Ook is de jury voornemens om een Piket Ereprijs uit te reiken aan een jong talent uit een van de kunstdisciplines. Hieraan wordt geen geldsom verbonden.

Foto: Trippers – Firma MES

©Theaterkrant 2014
Dit bericht was geplaatst in and tagged . Bookmark the permalinkPlaats een reactie of laat een trackback achter:Trackback URL.