Terug naar overzicht

18 december 2020 | Nieuws

Joyce Zwerver gebruikt prijzengeld voor kunstproject Groninger landschap

Een leuke verrassing voor oud-genomineerde Joyce Zwerver van de Piket Kunstprijzen. Met haar idee voor een kunstproject over het Groninger landschap ontving zij op 12 december het Hendrik de Vriesstipendium. Joyce krijgt 6.000 euro om haar plan uit te werken. “Ik hoopte er natuurlijk wel op, maar ik had het niet verwacht. Toen ik mijn naam zag, was ik heel verbaasd”, zegt Joyce. 

Naast Joyce won Anna Dijk het Hendrik de Vriesstipendium in de categorie Literatuur. Zij wil een podcast maken over ADHD bij volwassenen. De publieksprijs ging naar Jui-Tsz Shiu om een kunstinstallatie te maken. Het Hendrik de Vries Stipendium is een aanmoedigingsprijs voor jonge talenten op het gebied van kunst- en cultuur. Bekijk hieronder de uitreiking terug.

Joyce is blij dat er vlak voor de lockdown toch nog een uitreikingsmoment plaatsvond. “Het duurde een uurtje. Voordat ik het wist was het voorbij, maar toch fijn dat er een moment was.” Ze heeft vooral heel veel zin om aan de slag te gaan met haar project. ,,Het idee is om een drieluik te maken. Een installatie waar je op of in kan klimmen als publiek en deze plek ook fotografisch vastleggen en daar kunst van maken.” In het CBK in Groningen wil zij een tentoonstelling maken waar dit werk uiteindelijk te zien is. Het idee achter het project was om haar eigen omgeving beter te leren kennen. “Als ik op reis ben, wandel ik ook veel om de omgeving te leren kennen. Door de coronamaatregelen kwam ik erachter dat ik mijn eigen omgeving eigenlijk niet goed ken”, vertelt de kunstenares. Joyce gaat binnenkort op verkenning uit naar een geschikte plek in het Groningse landschap waar zij haar project wil uitvoeren. 

 

Check hier het filmpje dat Joyce instuurde naar de jury over haar project. 

Foto: CBK/Knelis