Terug naar overzicht

11 februari 2022 | Nieuws

Karel van Laere exposeert bij Stroom

In de nieuwe expositie Positions: Time-Based bij Stroom in Den Haag is werk te zien van Karel van Laere. Het gaat om het werk Reach.

Stroom presenteert met trots een nieuwe programmalijn onder de titel Positions. Het programma beslaat het hele jaar en geeft een podium aan in Den Haag gevestigde kunstenaars die zowel nieuw werk als werk in uitvoering laten zien. Deze eerste editie – Positions: Time-Based – toont videowerken van vijf kunstenaars die in een internationale context actief zijn: Eliane Esther Bots, Hannah Dawn Henderson, Karel van Laere, Tineke van Veen & Barbara Prezelj, en Annemarie Wadlow. De kunstenaars reageren op uiteenlopende kwesties, op zowel nationaal als internationaal niveau, en nodigen het publiek uit om hun eigen positie ten opzichte van deze actuele onderwerpen te onderzoeken.

Bij de ontwikkeling van het werk Reach heeft Karel van Laere samengewerkt met chirurgen en heeft hij een aantal ‘laparoscopische’ chirurgische instrumenten in bruikleen gekregen. Tijdens laparoscopische operaties – of kijkoperaties – zijn de handelingen van de chirurgen met inwendige camera’s live te zien op grote schermen. De chirurgen hebben slechts deels zicht op de buik, en werken dus vaak ‘blind’. De patiĆ«nt is overgeleverd aan de bekwaamheid van de chirurg, de tastbare feedback die hij via de handen krijgt, en de visuele feedback die op digitale schermen wordt uitgezonden.
De installatie nodigt uit om een interactie met spiegels aan te gaan die een video reflecteren op de omringende oppervlakten. Door delicate objecten te ontleden, bootst de installatie het gedeeltelijke zicht op het lichaam na. Of op de afwezigheid daarvan. Dit is ook iets waarmee chirurgen te maken krijgen wanneer ze dergelijke precisie-instrumenten gebruiken. Het is deze kwetsbaarheid, intimiteit en zelfs schoonheid, verborgen in medische handelingen, die door Reach wordt belicht.

Karel van Laere is een performance- en videokunstenaar met een achtergrond in de podiumkunsten. Hij heeft internationaal opgetreden en geƫxposeerd, onder meer in het MMCA in Seoul en Nuit Blanche in Tapei. In 2014 werd hij bekroond met de Piket Kunstprijs. Reach is onderdeel van Open Space; een coproductie van The Grey Space in the Middle en Stichting Largo, te zien in mei 2022.

Positions: Time-Based is tot 3 april te zien bij Stroom in Den Haag.