Terug naar overzicht

12 november 2021 | Nieuws

Katarina Van den Wouwer gebruikt dans om verbinding te maken

Katarina Van den Wouwer, een van de genomineerden voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Dans, heeft vele gezichten. Ze is niet alleen danser, maar ook dansdocent en coach, thai yoga masseur en geeft bewegingslessen. “Ik wil mensen in hun kracht zetten”, zegt Katarina.

De in Antwerpen opgegroeide Katarina woont inmiddels al jaren in Den Haag waar zij enkele seizoenen deel uitmaakte van de dansgezelschappen NDT 2 en NDT 1. Inmiddels is zij actief als freelance danser en repeteert momenteel voor de dansvoorstelling Instinctive Neigbourhood die op zaterdag 13 november te zien is in het Haagse Laaktheater en op zaterdag 20 november te zien in het gloednieuwe cultuurpaleis Amare in Den Haag. “Een geweldig project onder leiding van choreograaf Guilherme Miotto voor drie dansers en bewoners uit het Laakkwartier”, zegt de danseres. “Dit is een project dat bij mij past. Ik ben heel selectief, want ik wil achter de inhoud staan en niet alleen pasjes instuderen. Wat het precies wordt, weten we nog niet. Tijdens het repetitieproces ontstaat de voorstelling.”

Het roer om

Katarina doet alleen nog dansprojecten die haar aanspreken. Zoals afgelopen zomer het dansproject OPEN SPACE van Karine Guizzo in Emma’s Hof, een stadstuin in het Haagse Regentessekwartier van en voor buurtbewoners. “In dit project was veel ruimte voor improvisatie. Ik was een creator in het moment. Dat maakte het optreden extra spannend, maar het tegelijkertijd ook een helende ervaring.”  De Vlaamse gooide in 2018 namelijk drastisch het roer om. “Ik zat ongeveer één seizoen bij NDT 1 en gaf een workshop bij mijn oude balletschool in Antwerpen”, vertelt Katarina. “Door in dat gebouw te zijn kwamen herinneringen  naar boven naar de tijd waarin ik kampte met een eetprobleem. Dat overspoelde mij en resulteerde in paniekaanvallen.” Een dag na haar laatste kerstvoorstelling van dat jaar stortte de danseres in en besloot dat er iets moest veranderen. Katarina stopte bij het topgezelschap. “Een ontzettend moeilijke beslissing, maar uiteindelijk is het de beste die ik ooit heb genomen. Mijn lichaam zei ‘nee’. Het was niet meer vol te houden. Dansen moet niet ten koste gaan van mijzelf.”

Katarina ging op een zoektocht, die nog altijd voortduurt, om te leren luisteren naar haar lichaam. Ze reisde onder meer af naar India en vroeg in 2020 naar Mexico. “Ik ben nu een nieuwe band aan het ontwikkelen met dans en weet beter hoe ik mijn leven wil indelen. Dans is en blijft belangrijk voor mij, maar dat geldt ook voor het maken van connectie met de mensen om mij heen, en het verbinden met de natuur”, zegt ze.

‘Thai Yoga Massage is ook een soort dans’

De Haagse geeft les aan jonge en semi-professionele dansers bij Korzo. “Ik geef lessen in hedendaagse dans, maar ook improvisatielessen en doe exploratieve oefeningen”, legt Katarina uit. Bij de Monday Movement kan iedereen aansluiten. “Mijn doel is om tot verbinding te komen met mensen door middel van dans. Als zij zich ook verbonden voelen en plezier ervaren door de lessen dan is mijn missie geslaagd.” Via een vriendin kwam Katarina in aanraking met Thai Yoga Massage. Degene die wordt gemasseerd ligt gekleed op de grond en zijn of haar lichaam wordt zonder olie gemasseerd met het lichaam van de masseur. De masseur gebruikt voor de massage het volledige lichaam, van ellebogen tot voeten. “Daarom voelt het geven van de massage ook als een soort dans.” Daarnaast wordt het lichaam gestretcht. “Ze noemen het ook wel yoga voor luie mensen”, grapt Katarina. De massage is ‘ontspannend en vitaliserend’. Katarina wil zich op het gebied van massage en andere bewegingsmethodieken verder ontwikkelen. “Mocht ik de prijs in de categorie Dans winnen, dan ga ik investeren in opleidingen en cursussen.”

Eerder al volgde zij de opleiding tot danstherapeut, maar rondde die niet af. “Ik geef wel bewegingslessen op aanvraag”, vertelt ze “Momenteel werk ik met een meisje met autisme dat ik door middel van beweging uitnodig om te verbinden en te engageren. Na slechts drie weken zie ik al resultaat”, zegt Katarina die met haar bedrijf Moving Presence flink aan de weg timmert. De Haagse was enorm verrast door haar nominatie voor de Piket Kunstprijzen. “Die zag ik totaal niet aankomen. Zoveel dansprojecten had ik niet gedaan, maar ik denk dat de voorstelling OPEN SPACE van Karine Guizzo is gezien door de jury.” De tweeduizend euro ondersteuningsbijdrage die alle genomineerden hebben gekregen, vindt ze geweldig. “Wat een cadeau! De andere genomineerden ken ik niet, maar ik ben ontzettend benieuwd naar hun verhaal.”

Hoofdfoto bovenaan tekst: Hessel Waalewijn
Tekst: Tanja Verkaik
Foto’s slideshow: Alex Avgud, Nelleke Mineur