Terug naar overzicht

29 maart 2023 | Nieuws

Koninklijke Schouwburg tijdelijk onder het bewind van De Poezieboys

De Poezieboys nemen op vrijdag 31 maart de Koninklijke Schouwburg weer over. Zij brengen in de Poeziebar XL acht dichters samen en giert het geluid van de band Kruidkoek op tegen de balkons van het historische theater. Zowel Jos Nargy als Joep Hendrikx van de Poezieboys wonnen afzonderlijk de Piket Kunstprijs in de categorie Toneel.

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken. Samen met de band Kruidkoek en maar liefst acht dichters presenteren zij op 31 maart de beste poëzie van het moment: Joost Oomen, Daan Doesborgh, Iduna Paalman, Mustafa Stitou, Alara Adilow, Sophia Blyden en Martin Rombouts. Niet alleen de meest bijzondere gedichten, maar ook gastheer Phil Boonen en de één-greep-groep pakken uit op het toneel. Met taal, een wedstrijdje sneldichten, de open mic en dansen met dichters grijpen ze voor een avond de regie in het pand.

Jacht op een legendarische avond

Iedere maand organiseren De Poezieboys een Poeziebar in Zaal 3; de zaal van Het Nationale Theater voor nieuwe makers en jong talent. Deze avond vindt zijn oorsprong in illegaal georganiseerde poëzie-avondjes op theaterfestival De Parade. De Poeziebar rijmt ook met Poëzie in Carré uit 1966. In dat jaar kwamen vijfentwintig dichters op uitnodiging van Simon Vinkenoog in een stampvol Carré bijeen. Gerard Reve, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar en debutant Jules Deelder maakten furore op het toneel. Het werd een legendarische poëziemanifestatie die in anderhalve dag uitverkocht en ook op T.V. te zien was. Voor het eerst bereikte poëzie het grote publiek. In de hoop ooit de legendarische avond van Vinkenoog in Koninklijk Theater Carré te kunnen evenaren, organiseren Jos en Joep nu een Poeziebar XL in dat ándere koninklijke theater van Nederland: de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Net als destijds in 1966 is de verzameling dichters die naar de Koninklijke Schouwburg gehaald worden een mix van jonge, soms zelfs debuterende dichters en oudere bekenden uit de poëzie.

Koop hier kaarten!

Foto: Cemme Steenhuisen