Terug naar overzicht

24 april 2019 | Nieuws

LANGUAGE genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs 2019

LANGUAGE van acteur-en maker Vanja Rukavina is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019. De voorstelling over taal is een coproductie van Het Nationale Theater en Stichting Zaal4A. “Alleen de nominatie vind ik al te gek”, zegt Rukavina. De prijs wordt in september op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam uitgereikt.

De BNG Bank Theaterprijs is een stimuleringsprijs van jong theatertalent tot 35 jaar. De jury noemt ‘Language is een intrigerende en verfrissende lecture-performance over taal, cultuur en identiteit.’ Rukavina had de nominatie niet zien aankomen. “Ik sta meer bekend als acteur dan als maker. Deze nominatie is voor mij dus extra bijzonder.”” Naast LANGUAGE zijn Don Caravaggio (Charli Chung / Frascati Producties), Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9) (Kompagnie Kistemaker), BLOOS (Marte Boneschansker) en Chimo zei Lila (Silke van Kamp) genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019.

Inhoud

In LANGUAGE staat ‘taal’ centraal. Hoe kunnen woorden, of zelfs grammatica, de denkpatronen en onze visie op de wereld bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En kunnen we taal loskoppelen van gevoel en ervaring? In september 2019 en in mei 2020 is de voorstelling het hele land te zien. En 1 t/m 4 september (Zaal 3) en 27 & 28 mei (Theater aan het Spui) in Den Haag. Voor meer informatie en kaarten: www.hnt.nl/language vanaf 3 mei.

Over de BNG Bank Theaterprijs

De winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2019 ontvangt een bedrag van 45.000 euro voor het hernemen van de winnende voorstelling langs Nederlandse theaters en/of investering in een nieuwe productie. De genomineerde voorstellingen voor deze prijs worden, indien haalbaar, tijdens het festival getoond. Zo fungeert BNG Bank Theaterprijs als springplank voor de meest veelbelovende (jonge) theatermakers, die op deze manier ook binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen. Het lijden van de jonge Werther van Eline Arbo/Toneelschuur Producties mocht de prijs vorig jaar in ontvangst nemen.