Terug naar overzicht

04 oktober 2022 | Nieuws

Lars Brinkman en Tessa Jonge Poerink samen op podium

De feestelijke theaterproductie Queer Planet (HNTjong) gaat op zaterdag 8 oktober in première in Theater aan het Spui in Den Haag. Rick Paul van Mulligen, Tessa Jonge Poerink (winnaar in de categorie Toneel (2020) van de Piket Kunstprijzen) en Lars Brinkman, genomineerde Toneel 2021, in première in Theater aan het Spui in Den Haag. De voorstelling heeft een all-queer cast en wordt geregisseerd door Noël Fischer, die eerder dit theaterseizoen de prijswinnende marathonvoorstelling Trojan Wars maakte. De kaartverkoop voor Queer Planet is al gestart.

Tijdens deze confetti-voorstelling worden hokjes juichend afgebroken, grenzen weggevaagd met confetti en maatschappelijke normen hardop bevraagd. Queer Planet gaat over het vieren van de vrijheid om te zijn wie je bent en het samenkomen van een diverse gemeenschap. De voorstelling gaat over community, queerness als politieke stroming, queerness als identiteit en queerness als kunstvorm.

Gedachte-experiment waarin queer-zijn de norm is

In Queer Planet verkent een diverse groep acteurs en performers door middel van performances, songs, een live dj en een gezonde dosis humor een utopische wereld waar queer-zijn de nieuwe norm is. Het publiek wordt op sleeptouw genomen in een gedachte-experiment over een wereld waar de termen ‘man’ of ‘vrouw’ geen betekenis hebben omdat die scheidslijnen er simpelweg niet toe doen en waar ‘anders zijn’ geen betekenis heeft omdat iedereen ‘anders’ is. Hoe ziet zo’n wereld eruit?

“Het is tijd voor een voorstelling over: queerness. De rijke diversiteit en identiteiten in deze voorstelling bieden een nieuwe perspectief waarbij er geen vaste patronen van mannelijke en vrouwelijke normen meer hoeven te zijn”, zegt regisseur Noël Fischer

All-queer cast

De cast bestaat uit: Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Tessa Jonge Poerink, Fjodor Jozefzoon, Lars Brinkman, Fabienne Rutten, Joshua Smits en Bebe Berat Bebek. In deze diverse cast is er maar één constante: alle acteurs en performers identificeren als queer. Daarnaast wordt het team aangevuld door een rijk palet aan experts die een consulterende rol hebben tijdens het maakproces.

Podcast & documentaire

In de laatste aflevering van de podcast van Het Nationale Theater gingen regisseur Noël Fischer, acteur Merel Pauw en journalist Valentijn de Hingh (De Correspondent) met elkaar in gesprek over de vraag ‘wie zich vrouw mag noemen’ in deze maatschappij. De aflevering is nu te beluisteren op het podcastkanaal van Het Nationale Theater: HNTpodcast.

Daarnaast heeft filmmaker Isaura Sanwirjatmo een documentaire over queerness gemaakt waarin diverse mensen uit de queer-community aan het woord komen. De film zal voor aanvang van de theatervoorstelling worden getoond in de theaterzalen door het hele land. Eerder werd Sanwirjatmo genomineerd voor een Gouden Kalf voor het project #VerlorenJongensZullenWinnen.

“Het maken van deze documentaire laat nogmaals zien hoe je als queer persoon je binnen onze maatschappij je moet begeven en zoekt naar je eigen ruimte. Om uiteindelijk queer joy te vieren”, aldus Sanwirjatmo.

Queer Planet speelt vanaf 8 oktober tot en met 4 december in heel Nederland.

Foto: Marijke de Gruyter & Nicolien van Jong