Terug naar overzicht

06 april 2023 | Nieuws

Marie Jeanne de Rooij is nieuwe directeur Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen heeft een nieuwe directeur. Marie Jeanne de Rooij neemt in het jubileumjaar van de Haagse kunstprijs het stokje over van Louise de Blécourt. “De Piket Kunstprijzen zijn in de afgelopen jaren een begrip geworden in het culturele veld”, zegt De Rooij. “Sinds 2014 zijn tientallen, veelbelovende, jonge kunstenaars in de Piket Kunstprijzen gevallen. Ik kijk ernaar uit om samen met de vakjury de komende jaren nog meer talenten voor het voetlicht te brengen en financieel te ondersteunen.”

De Blécourt zwaait af na negen edities van de Piket Kunstprijzen. “Het was een eer om de nalatenschap van Frederik Hendrik Piket in zijn geest te mogen vertalen in de Piket Kunstprijzen en zichtbaar te maken”, zegt de oud-directeur. “Het contact met de genomineerden, de vakjury en het Piket-team was altijd een feestje. Zo komt er voor mij nu ruimte om mijn onderzoek naar Het Scheepvaarthuis af te ronden met een boek dat in 2024 zal verschijnen. Dit was het eerste gebouw dat het stempel ‘Amsterdamse School’ kreeg in 1916 en is een icoon voor Amsterdam.” In 2025 viert de stad namelijk 750 jaar stadsrechten. Vorig jaar kwam haar boek De Twaalf uit het Oosten. De Aziatische dierenriem in karakters en prenten uit.

Marie Jeanne de Rooij

De kersverse directeur van Piket Kunstprijzen, Marie Jeanne de Rooij, is geen onbekende in Den Haag. Zij is actief als freelance tentoonstellingsmaker, adviseur, moderator en tekstschrijver. Eerder was De Rooij directeur en curator van Galerie Nouvelles Images, GEMAK & Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag en Den Haag Sculptuur. Samen met kunstenaar/programmamaker Hans Ligteringen vormt zij daarnaast BuroLdR dat uiteenlopende projecten op het gebied van kunst en cultuur onderzoekt en organiseert. Onder diezelfde naam vormen Ligteringen en De Rooij ook een kunstenaarsduo. Onlangs verscheen in eigen beheer ‘Posing as … a Book’, een compilatie van 25 jaar ligteringen/derooij projecten.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: beeldende kunst met accent op schilderkunst, dans en toneel. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs. Een vakjury selecteert per discipline drie genomineerden. Dit jaar vindt de uitreiking van de tiende editie van de Piket Kunstprijzen plaats op maandag 20 november 2023.