Marjolein de Jong

Marjolein de Jong

Juryvoorzitter

Marjolein de Jong is een bekend gezicht in politiek Den Haag. Van 2002 tot 2010 en 2014 tot 2015 zat De Jong in de gemeenteraad van Den Haag. In de periode 2010-2014 was de Haagse cultuurwethouder in de gemeente Den Haag. Persoonlijke hoogtepunten waren het invoeren van cultuureducatie in Den Haag, het vormgeven van het nieuwe Onderwijs-en Cultuurcentrum (opening 2021) en de realisatie van het Zuiderstrandtheater. Sinds het jaar 2000 is zij lid van D66. Twee keer was zij lijsttrekker van de Haagse fractie en ook heeft De Jong diverse keren het D66-partijcongres voorgezeten. Nog altijd is De Jong actief binnen de partij, onder meer in het bestuur van de alumnivereniging van D66. De Haagse is daarnaast voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier, juryvoorzitter van de Jacques Senfprijs, voorzitter van het Carnivale-bestuur en het Haagse Ondernemers Gala. 

 

 

Erik Pals

Juryvoorzitter

Na de studies Nederlands recht en bedrijfskunde begon juryvoorzitter Erik Pals zijn loopbaan in de advocatuur. Hij verdiende zijn culturele sporen bij het Nederlands Dans Theater (hoofd marketing & communicatie), als directeur van de Haagse theaters Diligentia en Pepijn en het Rotterdamse Ro Theater. Tussen 2005 en 2010 was hij gastdocent culturele marketing aan de Erasmus Universiteit. Ook was hij al voorzitter (o.a. Amsterdams Klein Kunst Festival en voorzitter van de jury voor de cabaretprijzen van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies) en bestuurslid bij vele culturele instellingen (waaronder de Nederlandse Associatie Podiumkunsten en de stichting Off Projects). Sinds 2016 is hij algemeen directeur van Scapino Ballet Rotterdam.

Sander Uitdenbogaard

Juryvoorzitter

Na een opleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam koos Sander Uitdenbogaard voor het bedrijfsleven. In diverse marketing- en managementposities, waaronder directeur van de consultancy-afdeling werkte hij bijna twaalf jaar bij ING. Hierna maakte hij de overstap naar de kunst-en museumwereld en werkte hij bij het Museum voor Realisme. Sinds 2012 is Uitdenbogaard directeur van Panorama Mesdag.

Rinus Sprong
Meer weten? http://www.ddddd.nu/

Rinus Sprong

Juryvoorzitter

Danser en choreograaf Rinus Sprong begon zijn carrière bij het Nederlands Dans Theater II. Hij trad op in vele dans-, musical- en theaterproducties en werkt als docent en choreograaf/regisseur. Samen met Thom Stuart vormt Sprong de artistieke leiding van De Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), een veelzijdig Haags dansgezelschap dat bekend staat om z’n multidisciplinaire voorstellingen in theaters en op bijzondere locaties. In 2008 ontving het duo de Culturalisprijs van de stad Den Haag. In 2011/2012 behaalden Sprong en Stuart de finale van tv-programma The Ultimate Dance Battle (RTL 5). In 2013 kregen zij van het Dansersfonds’79 de Prijs der Verdienste voor hun werk als dans-ambassadeurs.

Noël Fischer

Juryvoorzitter

Nöel Fischer begon als schrijver en dramaturg, waar ze later regie bijvoegde. Ze werkte onder meer bij toneelgezelschappen Het Vervolg, de Paardenkathedraal en bij Vlaamse gezelschappen Laika en Het Paleis. Tussen 2001 en 2006 maakte ze met haar eigen gezelschap Blauwe Engel jeugdvoorstellingen. Daarna was Fischer artistiek leider en regisseur van jeugdtheatergezelschap en productiehuis BonteHond, waarmee ze diverse Gouden en Zilveren Krekels won, de belangrijkste jeugdtheaterprijzen. Sinds 2013 is ze artistiek leider van NTjong, het jeugd en jongerengezelschap van Het Nationale Theater. In 2017-2018 zijn van haar de voorstellingen ‘Iphigeneia Koningskind’, ‘In mijn hoofd ben ik een dun meisje’ en ‘Robotje’ te zien.

Suzanne Swarts

Schilderkunst

Na de kunstacademie in Maastricht te hebben afgerond en een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen te hebben gevolgd, begon Suzanne Swarts in 2005 als stagiaire bij de Caldic Collectie – de private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Deze verzameling, waarbij Swarts zich ontwikkelde tot hoofdconservator, groeide uit tot wat nu heet Museum Voorlinden: een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Wassenaar dat in september 2016 haar deuren opende voor het publiek. Swarts is daar  directeur.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.

Edwin Buijsen

Schilderkunst

Edwin Buijsen werkt als Hoofd Collectie bij het Mauritshuis en is als gastonderzoeker verbonden aan het RKD, waar hij bezig is een proefschrift te voltooien over de schilderijenproductie van Adriaen Pietersz. van de Venne. Eerder was hij werkzaam bij onder andere het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag. Buijsen publiceerde boeken en artikelen over Nederlandse schilder- en tekenkunst (15de-18de eeuw) en werkte mee aan diverse tentoonstellingen.

Stacz Wilhelm
Meer weten? http://www.korzo.nl

Stacz Wilhelm

Dans

Na zijn studie sociale psychologie aan de Universiteit Leiden was Stacz Wilhelm jarenlang actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief Maldoror en de hieraan verbonden Maldoror Galerie. Momenteel is hij artistiek directeur van theater-en dansproductiehuis Korzo. Hiervoor, sinds 2001, heeft Wilhelm de productieafdeling van het Korzo-productiehuis geleid. In de loop der jaren werkte het jurylid van de Piket Kunstprijzen met tientallen choreografen bij Korzo theater, van wie velen nog aan het begin van hun carrière stonden. Naast het vormgeven van diverse nationale en internationale projecten, programmeert Wilhelm sinds 2008 in Korzo een serie dansmiddagen met choreografisch talent uit binnen- en buitenland onder de namen Dancing by Daylight en vanaf 2011 All there is.

Gérard Lemaitre

Gérard Lemaitre

Dans

Gérard Lemaitre leerde het dansvak op het podium, bij het Ballet de Marquis de Cuévas en het ballet van Roland Petit. In 1960 introduceerde Hans van Manen Lemaitre bij het prille Nederlands Dans Theater in Den Haag, waar hij als expressieve moderne danser kon uitgroeien tot een van de boegbeelden van de groep. Na zijn vertrek bij NDT in 1982 acteerde hij in films en was balletmeester bij o.a. het Scapino Ballet, Introdans en LyonOperaBallet. In 1991 vormde Lemaitre een van de drijvende krachten achter de oprichting van NDT3, een klein ensemble voor oudere dansers dat internationale successen boekte.