Terug naar overzicht

02 juli 2022 | Nieuws

Mien Grunneger Laand van Joyce Zwerver te bezoeken

Bekijk dit weekend de expositie Mien Grunneger Laand van Joyce Zwerver bij WEP Groningen of ontdek wandelend haar werk in de buitenruimte.

Met het project Mien Grunneger Laand is Joyce Zwerver anderhalf jaar geleden een zoektocht gestart naar de visuele kwaliteiten van het Groninger landschap. Wat is er zo typerend aan de provincie en is zij in één landschap te vangen? Na vele wandelingen en honderden foto’s, bleek de provincie veel diverser dan aanvankelijk gedacht. Dit heeft ertoe geleid dat Joyce de provincie onderverdeelde in vier landschapstypes, die ze elk koppelde aan een locatie, waar ze vervolgens een locatie gericht, ruimtelijk werk voor ontwikkelde. Deze werken zijn middels wandelingen te vinden en worden verbonden door een wandelkaart. Daarnaast heeft al het verzamelde beeldmateriaal geleid tot een serie sculpturale collage werken.

Over Joyce Zwerver

Het werk van Joyce uit zich in monumentale installaties en sculpturale collages. Locatiegericht werken speelt hierin de hoofdrol. Binnen, buiten, in het landschap of met het landschap; de locatie wordt visueel benaderd in een zoektocht naar bruikbare vormen, lijnen, afmetingen en verhoudingen. Soms wordt hierbij gezocht naar een contrast, soms naar een poëtische samenhang. Eenvoud, tactiliteit, materialiteit en eenheid zijn daarbij de leidraad.

De expositie is nog te bezoeken op 2 en 3 juli van 13.00 tot 17.00. De wandelingen met de bijbehorende installaties zijn te bezoeken van 1 juli t/m 2 oktober 2022. De wandelkaart is ook verkrijgbaar via joycezwerver@gmail.com.

Mien Grunneger Laand won in 2020 het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst en wordt daarnaast gesteund door het Mondriaan Fonds, stichting Stokroos, Kunstraad Groningen en stichting Beringer Hazewinkel. Het Groninger Landschap, Heemtuin Muntendam en Waterschap Hunze&Aa’s stellen hun landschap beschikbaar voor dit project.