Terug naar overzicht

19 juni 2023 | Nieuws

Narges Mohammadi toont installatie tijdens Voorhout Monumentaal

Kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio heeft voor de tweede keer deze openluchttentoonstelling Voorhout Monumentaal op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk georganiseerd. Op deze laatste locatie is tot 20 augustus ook een installatie te bewonderen van Narges Mohammadi, die in 2021 de award in de categorie Schilderkunst voor de Piket Kunstprijzen in de wacht sleepte. Haar werk is midden in het  Museumkwartier van Den Haag te zien naast negentien andere monumentale sculpturen en installaties van eigen kunstenaarsleden en beeldhouwers. Ook is er een sculptuur van Joep van Lieshout te bekijken die in 2018 de Piket-award maakte.

Onder de titel ‘Voorhout Monumentaal 2023’ worden deze monumentale sculpturen buiten op het schelpenpad getoond en zijn er voor het eerst diverse beelden te zien in een aanvullende expositie in de Kloosterkerk. Daarnaast zijn er exposities schilderijen, sculpturen én videowerken van monumentaal karakter te bekijken zijn in het gebouw én in de binnentuin van Pulchri Studio. Als curatoren van de tentoonstellingen op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk treden op beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen, beiden lid van Pulchri Studio. In de Kloosterkerk is Almost There (2020), installatie met 350 kilogram leem te bekijken. 

In 2021 was het thema van de beeldententoonstelling vrijheid. Te midden van allerlei beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie kon de behoefte aan vrijheid niet groter zijn. Voor deze editie tijdens de zomermaanden van 2023 staat de kunstenaarsvereniging stil bij het Louis Couperus- en M.C. Escherjaar. Op 17 juni 2023 is het de 125ste geboortedag van M.C. Escher. De uit Leeuwarden afkomstige kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlak-verdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

Op 16 juli 2023 is het 100 jaar geleden dat de Haagse schrijver Louis Couperus op 60 jarige leeftijd overleed. Zijn werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij alom bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur.

Deelnemende kunstenaars: (locatie Lange Voorhout): Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Willem Hussem, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis. Deze locatie is dagelijks te bezoeken tot 20 augustus.

Deelnemende kunstenaars (locatie Kloosterkerk): Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Willem Hussem, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Auke de Vries, Jan de Weerd. Openingstijden Kloosterkerk: dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.00-16.00 uur) tot 20 augustus.