Martine Gosselink

Schilderkunst

Martine Gosselink is sinds 1 april 2020 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Hiervoor was zij werkzaam als hoofd Geschiedenis in het Rijksmuseum waar zij onder andere verantwoordelijk was voor de historische inbedding in de vaste collectie, de historische tentoonstellingen en de Nacht van de Geschiedenis en Document Nederland. Voor die periode was Gosselink partner van De Nieuwe Collectie, een collectief dat culturele projecten en tentoonstellingen organiseerde voor musea in binnen- en buitenland. Gosselink is adviserend bestuurslid bij de Raad voor Cultuur, het nationale slavernijmuseum in oprichting en bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG).

Winnie Sorgdrager

Winnie Sorgdrager

Juryvoorzitter

Winnie Sorgdrager heeft een enorme staat van dienst in de Haagse politiek. Sorgdrager was in het Kabinet Kok I minister van Justitie (1994-1998) en vervolgens korte tijd lid van de Eerste Kamer. Hiervoor werkte zij als officier van justitie in Almelo en als advocaat- generaal en procureur-generaal bij het gerechtshof in Arnhem. In 2000 werd Sorgdrager voorzitter van de Raad voor Cultuur, waarna zij in 2006 lid van de Raad van State werd, een functie die zij tot 1 mei 2018 bekleedde. Daarnaast bekleedde zij talloze bestuursfuncties, waaronder bestuursvoorzitter van Stroom en van het Asko|Schönberg ensemble. In 2018 werd Sorgdrager benoemd tot minister van Staat, een eretitel die in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend aan politici of staatslieden die geen publieke functie meer vervullen.

Joncquil de Vries

Schilderkunst

Kunstenaar Joncquil de Vries studeerde in 1998 af aan de Academie St. Joost in Breda in de richting Schilderen/Monumentaal. Joncquil staat  bekend als schilder van figuratief en fantasierijk werk. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die niet alleen schildert, tekent en fotografeert, maar ook sculpturen, installaties en videowerken maakt. Het overkoepelende thema is het verstrijken en stilstaan van de tijd. De invloed die tijd heeft op de verandering van de context van onze ideeën, interpretatie en betekenis van beelden en de omgeving waar wij ons in bevinden. Zijn werk is regelmatig te bewonderen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Marjolein de Jong

Marjolein de Jong

Juryvoorzitter

Marjolein de Jong is een bekend gezicht in politiek Den Haag. Van 2002 tot 2010 en 2014 tot 2015 zat De Jong in de gemeenteraad van Den Haag. In de periode 2010-2014 was de Haagse cultuurwethouder in de gemeente Den Haag. Persoonlijke hoogtepunten waren het invoeren van cultuureducatie in Den Haag, het vormgeven van het nieuwe Onderwijs-en Cultuurcentrum (opening 2021) en de realisatie van het Zuiderstrandtheater. Sinds het jaar 2000 is zij lid van D66. Twee keer was zij lijsttrekker van de Haagse fractie en ook heeft De Jong diverse keren het D66-partijcongres voorgezeten. Nog altijd is De Jong actief binnen de partij, onder meer in het bestuur van de alumnivereniging van D66. De Haagse is daarnaast voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier, juryvoorzitter van de Jacques Senfprijs, voorzitter van het Carnivale-bestuur en het Haagse Ondernemers Gala. 

 

 

Erik Pals

Juryvoorzitter

Na de studies Nederlands recht en bedrijfskunde begon juryvoorzitter Erik Pals zijn loopbaan in de advocatuur. Hij verdiende zijn culturele sporen bij het Nederlands Dans Theater (hoofd marketing & communicatie), als directeur van de Haagse theaters Diligentia en Pepijn en het Rotterdamse Ro Theater. Tussen 2005 en 2010 was hij gastdocent culturele marketing aan de Erasmus Universiteit. Ook was hij al voorzitter (o.a. Amsterdams Klein Kunst Festival en voorzitter van de jury voor de cabaretprijzen van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies) en bestuurslid bij vele culturele instellingen (waaronder de Nederlandse Associatie Podiumkunsten en de stichting Off Projects). Sinds 2016 is hij algemeen directeur van Scapino Ballet Rotterdam.

Sander Uitdenbogaard

Juryvoorzitter

Na een opleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam koos Sander Uitdenbogaard voor het bedrijfsleven. In diverse marketing- en managementposities, waaronder directeur van de consultancy-afdeling werkte hij bijna twaalf jaar bij ING. Hierna maakte hij de overstap naar de kunst-en museumwereld en werkte hij bij het Museum voor Realisme. Sinds 2012 is Uitdenbogaard directeur van Panorama Mesdag.

Rinus Sprong
Meer weten? http://www.ddddd.nu/

Rinus Sprong

Juryvoorzitter

Danser en choreograaf Rinus Sprong begon zijn carrière bij het Nederlands Dans Theater II. Hij trad op in vele dans-, musical- en theaterproducties en werkt als docent en choreograaf/regisseur. Samen met Thom Stuart vormt Sprong de artistieke leiding van De Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), een veelzijdig Haags dansgezelschap dat bekend staat om z’n multidisciplinaire voorstellingen in theaters en op bijzondere locaties. In 2008 ontving het duo de Culturalisprijs van de stad Den Haag. In 2011/2012 behaalden Sprong en Stuart de finale van tv-programma The Ultimate Dance Battle (RTL 5). In 2013 kregen zij van het Dansersfonds’79 de Prijs der Verdienste voor hun werk als dans-ambassadeurs.

Noël Fischer

Juryvoorzitter

Nöel Fischer begon als schrijver en dramaturg, waar ze later regie bijvoegde. Ze werkte onder meer bij toneelgezelschappen Het Vervolg, de Paardenkathedraal en bij Vlaamse gezelschappen Laika en Het Paleis. Tussen 2001 en 2006 maakte ze met haar eigen gezelschap Blauwe Engel jeugdvoorstellingen. Daarna was Fischer artistiek leider en regisseur van jeugdtheatergezelschap en productiehuis BonteHond, waarmee ze diverse Gouden en Zilveren Krekels won, de belangrijkste jeugdtheaterprijzen. Sinds 2013 is ze artistiek leider van NTjong, het jeugd en jongerengezelschap van Het Nationale Theater. In 2017-2018 zijn van haar de voorstellingen ‘Iphigeneia Koningskind’, ‘In mijn hoofd ben ik een dun meisje’ en ‘Robotje’ te zien.

Suzanne Swarts

Schilderkunst

Na de kunstacademie in Maastricht te hebben afgerond en een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen te hebben gevolgd, begon Suzanne Swarts in 2005 als stagiaire bij de Caldic Collectie – de private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Deze verzameling, waarbij Swarts zich ontwikkelde tot hoofdconservator, groeide uit tot wat nu heet Museum Voorlinden: een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Wassenaar dat in september 2016 haar deuren opende voor het publiek. Swarts is daar directeur.

Maarten Demmink
Meer weten? http://www.demiak.nl/

Maarten Demmink

Schilderkunst

Schilder Maarten Demmink, die exposeert onder het pseudoniem Demiak, voltooide zijn kunstopleiding aan de KABK in Den Haag. Tussen 2007 tot 2010 werd Demminks werk integraal aangekocht door een particulier kunstfonds, dat exposities maakte in Spanje en Rusland. Sinds 2008 maakt Demiak ook driedimensionaal werk en geënsceneerde foto’s en verschoof zijn thematiek van dromerig naar meer dramatisch. Constante in zijn oeuvre zijn de menselijke sporen en bouwsels in een woeste natuur. Tussen 2011 en 2013 exposeerde hij vooral in de Verenigde Staten, de laatste jaren in Frankrijk.