Terug naar overzicht

23 februari 2021 | Nieuws

Ondersteuning voor Vanja Rukavina voor Far East vs West

De Coproducers ondersteunen theatermakers Vanja Rukavina  en Marte Boneschansker in seizoen 21/22. Vanaf 2013 zijn twaalf verschillende theaters een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam De Coproducers om mid career makers in het vlakke vloer circuit te ondersteunen in een volgende stap in hun carrière. Oud-genomineerde Vanja Rukavina van de Piket Kunstprijzen kan rekenen op gegarandeerde speelbeurten in de deelnemende theaters en een substantiële productiebijdrage om de voorstelling Far East vs West te maken. 

De Coproducers willen actief bijdragen aan de ontwikkeling van meer risicovolle producties en steunen onafhankelijke makers die produceren voor de kleine- en middenzaal. De makers worden o.a. uitgekozen op basis van de authenticiteit van het werk en de vorm, de ontwikkeling van een eigen signatuur en de kwaliteit van eerdere voorstellingen.

Far East vs West

Vanuit een persoonlijke urgentie onderzoekt Vanja Rukavina (1989) internationale sociologische processen, waarin hij taal-, beeld- en cultuurverschillen tussen oosterse en westerse samenlevingen onder een vergrootglas legt. Zijn solo-performance Language werd in 2019 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. In 21/22 maakt Rukavina de voorstelling Far East vs West, die hij schrijft en regisseert. In dit nieuwe project wil hij de Nederlandse en Japanse cultuur met elkaar vergelijken: het westers individualisme tegenover het oosterse collectivisme. Far East vs West is te zien in maart en april 2022.

BLOOS

In 2018 maakte Marte Boneschansker (1990) de voorstelling BLOOS waarin intimiteit, sensualiteit en verlangen centraal stond bij verschillende generaties vrouwen. Deze voorstelling in bijzondere setting werd lovend ontvangen door de Volkskrant, de Theaterkrant en Het Parool en werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019. In 2021 zijn de mannen aan de beurt. Aan de hand van negen interviews met mannen tussen de 10 en 100 jaar maakt Boneschansker een intieme audio-voorstelling over de betekenis van bovenstaande thema’s vanuit het mannelijke perspectief. De voorstelling zal net als BLOOS plaatsvinden in een bijzondere setting waarvoor Geartsje van der Zee een nieuwe scenografie ontwerpt. BLOOS de mannen speelt op zomerfestivals en gaat op tournee langs de theaters in het najaar van 2021.

Aangesloten theaters

De twaalf aangesloten theaters bij De Coproducers zijn Theater Ins Blau (Leiden), Corrosia (Almere), Theater De Lieve Vrouw (Amersfoort), Theater Bellevue (Amsterdam), Toneelschuur (Haarlem), Frascati (Amsterdam), Zwolse Theaters, Theater de Nieuwe Vorst (Tilburg), De Verkadefabriek (Den Bosch), Het Nationale Theater (Den Haag), Theater Rotterdam en Theater Kikker (Utrecht).

Voor het lopende seizoen (2020/2021) selecteerden De Copoducers de voorstelling SAFE SPACE van Abke Haring. Eerdere voorstellingen die werden gemaakt met een bijdrage van de Coproducers waren onder meer Life, of life van Club Gewalt en de voorstelling Merkel.

Foto: Hessel Waalewijn