Terug naar overzicht

20 mei 2024 | Nieuws

Paard-directeur Majel Blonden nieuwe juryvoorzitter Piket Kunstprijzen

Majel Blonden, directeur van Poppodium Paard in Den Haag, is de nieuwe juryvoorzitter van de Piket Kunstprijzen. “De kracht van kunst is niet te onderschatten. Dan is het leven maar saai”, vindt Majel. Zij twijfelde geen moment toen zij werd gevraagd. “Het is mooi dat er een prijs is voor jonge makers: dat zij gezien worden. Het is namelijk niet makkelijk om je stem te vinden als je net begint.”

Majel volgt Jan Zoet, voormalig directeur van Amare, op als juryvoorzitter. Ze heeft er zin in, om via de Piket Kunstprijzen,  kennis te maken met andere kunstdisciplines dan ‘haar’ muziek. “Ik wil uit mijn bubbel komen en nieuwe indrukken opdoen en wie weet kan ook het Paard een rol spelen. Ik zou bijvoorbeeld best meer dansvoorstellingen willen in onze zalen”, zegt Majel. Als juryvoorzitter leidt Majel de vergaderingen met de andere juryleden (Schilderkunst, Dans en Toneel) in goede banen. “De juryleden werken nu aan een zogeheten longlist met namen van jonge kunstenaars die eruit springen in hun vakgebied. Stuk voor stuk zijn het leuke en interessante mensen. Ik kijk ernaar uit om met hen samen te werken. Ik voel me ook zeer vereerd dat ik ben gevraagd; ik zei meteen ‘ja’ zonder echt te weten wat het inhield. Bijzonder is dat alle genomineerden en winnaars van de afgelopen jaren allesbehalve eendagsvliegen zijn. Dat hebben de juryleden goed gezien.”

‘Publiek moet leuke avond hebben’

De juryvoorzitter vindt het fijn dat dit jaar niet alleen de winnaar een geldbedrag krijgt, maar ook de overige genomineerden. “Dat bedrag kunnen zij gebruiken voor hun ontwikkeling.” Majel had zelf nooit gedacht ooit de directeur te zijn van een poppodium. “Achteraf gezien hebben wel alle belangrijke momenten in mijn leven te maken met muziek. Ik dacht alleen dat je met ‘bandjes boeken’ helemaal geen geld kon verdienen”, zegt de Paard-directeur met een lach in haar kantoor dat volhangt met kunst en gitaren. “Ik ga minimaal één keer per week naar een concert. Soms alleen al om naar het publiek te kijken en met hen te praten. Het gaat mij erom dat het publiek een leuke avond heeft: daar doen wij het immers voor.”

 Optreden Joan Jett liet onuitwisbare indruk achter

Tijdens haar middelbare-schooltijd zag zij Joan Jett optreden. “In Tiel. Dat heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten als 14-jarige. Ik ben niet lang daarna bij de schoolclub gedaan die de feesten en partijen organiseerde. Ik had er nooit over nagedacht dat je ook professioneel aan de slag kon als programmeur. Laat staan directeur zijn van poppodium Paard.” Daarom besloot zij om Algemene Taalwetenschappen te gaan studeren. Met die studie heeft ze niets gedaan. “Ik kon al snel aan de slag als programmeur bij Rotown en Nighttown in Rotterdam.” Ook voor festivals als Metropolis verzorgde zij de programmering.

Overstap naar Hofstad

Na een aantal jaren Maasstad kon Majel als programmeur aan de slag bij Paard. Zij slaagde erin om Golden Earring eindelijk eens naar het poppodium te krijgen. “Het drumstel van Cesar Zuiderwijk past niet op het podium; maar het lukte uiteindelijk wel om de band naar Paard te krijgen voor een akoestische presentatie van hun plaat.” Tien jaar geleden werd zij directeur. “Toen eerder een directeur wegging wilde ik niet solliciteren. ‘Ik heb al de mooiste baan ter wereld’, zei ik op dat moment. Toen die vertrok, ben ik er wel voor gegaan.” Majel trok de financiën recht en stelde een sterk team samen. “Ik bemoei me soms stiekem nog wel met de programmering, maar de programmeurs vinden dat niet erg hoor”, zegt zij.

Cultureel verzamelgebouw en platenzaak

Paard blijft zich door ontwikkelen. Zo huurt het poppodium nu ook het naastgelegen pand aan de Prinsegracht 8. Daar verrijst na de zomer een cultureel verzamelgebouw met een klein theatertje en een platenzaak. “The Crazy Horse Record Store. Mijn droom is een middenzaal in de tuin van dit pand en uiteindelijk ook het hoekpand dat ook grenst aan ons pand erbij te betrekken voor de nachtprogrammering. Dan kun je van ’s middags tot diep in de nacht in de straat verblijven”, zegt Majel. Overigens verzorgt het poppodium ook de programmering van grote concerten in cultuurpaleis Amare aan het Spui. “Ik heb nog genoeg toekomstwensen”, aldus de nieuwbakken voorzitter van de Piketjury.