Terug naar overzicht

06 september 2018 | Nieuws

Piket-award kunstenaar start samenwerking met Kanye West (Ye)

Joep van Lieshout, die de awards van de Piket Kunstprijzen 2018 heeft ontworpen, start een samenwerking met artiest Kanye West (Ye). “Het wordt in ieder geval niet iets met muziek”, zegt Van Lieshout tegen de NOS. “Meer iets met kunst en vormgeving. We zijn allebei erg enthousiast.”

De Amerikaanse artiest heeft gisteren een bezoek gebracht aan Atelier Van Lieshout in Rotterdam. Daar hebben zij gesproken over hun samenwerking. “Hij is fan van mijn werk”, vertelt Van Lieshout in het NOS-interview. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar het proces en de uitkomst!

Van Lieshout is de kunstenaar die dit jaar de awards van de Piket Kunstprijzen heeft ontworpen. In 2018 zijn de awards een knipoog naar het bekende piketpaaltje. Op maandag 26 november worden de Piket Kunstprijzen uitgereikt voor de disciplines schilderkunst, dans en toneel. Dit zijn de genomineerden van dit jaar.

Een foto van een fan. Foto: Twitter/@MrPachito

Nieuwe kunst ontstaat waar grenzen vervagen

Dat de grenzen tussen kunstdisciplines vervagen, is al eerder aangegeven door directeur Louise de Blécourt. Een goed voorbeeld daarvan was de performance De Rode Kamer van de Verwachting tijdens de uitreiking in 2017 waarin Debbie Young (schilderkunst), Alice Godfrey (dans) en Kaatje Kooij (toneel), winnaars van de Piket Kunstprijzen 2016, samenwerkten. Debbie Young zegt over deze samenwerking: “We hebben elkaar ook de rust en het vertrouwen gegeven om te experimenteren en in ons vak te creëren.”

Nieuwe inzichten

De samenwerking zorgde ook voor nieuwe inzichten volgens Young: “Kaatje en Alice leerden me dat de grenzen tussen elk facet van kunst heel vaag kunnen zijn. Ik leerde ook dat het werken met kunstprofessionals spannend is en niet intimiderend. Dat had zo kunnen zijn omdat ze ouder en meer ervaren zijn en omdat de kunstwereld die je instapt na het afstuderen een enorme angst inboezemt.”

Aanknopingspunten tussen dans, theater en beeldende kunst 

David Geysen, vakjurylid toneel, werd gevraagd hen als regisseur in dit project te begeleiden. Van het proces zelf leerde Geysen hoe je in de verschillende disciplines anders moet denken en hoe je de aanknopingspunten tussen dans, toneel en beeldende kunst moet vinden en samenbrengen. Dat is nu ook het uitgangspunt voor Bureau Dégradé, de broedplaats aan de Laan van Poot in Den Haag. Zij nodigden Mattia Papp, genomineerde schilderkunst 2017, en Teun Wolters, genomineerde toneel 2018, uit om samen een performance te maken. Deze vond op 1 juni dit jaar plaats.