Terug naar overzicht

28 oktober 2021 | Nieuws

Piket-dansers in Resilience: Dancers during the pandemic

Fotograaf Mylène Siegers heeft tien dansers in coronatijd op de gevoelige plaat gezet voor haar fotoproject Resilience. Drie ‘Piketters’ staan op de foto’s, Boston Gallacher, Zahira Zuliman en Poernima Gobardhan. Tot 3 november 2021 was de expositie Resilience: Dancers during the pandemic te zien op het Tournooiveld 5 in Den Haag, maar de fototentoonstelling keert terug. Tot 11 maart zijn de foto’s te zien in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in de Hofstad,

 Oorsprong van het idee

“Begin 2021 kreeg ik dit in mijn hoofd en hart”, legt Siegers uit. “De beperkingen en alle ellende die de pandemie met zich meebracht (en nog steeds brengt) hebben me doen afvragen hoe dit is voor jonge dansers. Theaters waren gesloten. Alles gebeurde online, maar het staat nooit gelijk aan fysiek samen zijn. Oog in oog met een kunstwerk, podiumkunsten beleven of optreden met publiek, dat is een heel ander verhaal.” Omdat dansers vaak een relatief korte periode in hun carrière pieken, wilde zij zich focussen op deze groep. “Ik wilde dansers portretteren en zichtbaar maken hoe iedereen met zijn, haar of hen eigen veerkracht overeind kan komen of blijven”, legt Siegers uit. “En het was ook gewoon een geweldige kans voor mij om met deze geweldige mensen te werken en contact te maken! Ik portretteerde dansers terwijl ze letterlijk van de grond komen of op de grond liggen. Hierdoor ontstaat een andere beweging dan wanneer je rechtop staat. De huidige maatschappelijke situatie vraagt ​​ook om een ​​andere beweging dan voorheen. Iedere geportretteerde had de opdracht om zelf een plek en ondergrond te kiezen die voor hen iets vertelde over veerkracht of het omgaan met beperkingen of begrenzing in je leven.” Doordat Siegers zelf gebruikmaakte van een ladder tijdens het fotograferen wilde zij vervreemding bij de kijker veroorzaken. 

Boekje en deelnemers

Floor de Buys nam interviews af met de dansers, die werden gebundeld in een boekje.  Amara van der Elst (zelfstandig maker en danser, spoken word artiest), Boston Gallacher (NDT1), Demi Bawon (NDT2), Donnie Duncan jr. (NDT1) India Sardjoe (breakdance), Madoka Kariya (NDT1), Poernima Gobardhan (zelfstandig maker en danser, klassiek Indiase dans en modern), Spencer Dickhaus (zelfstandig maker en danser, o.a. Korzo), Yukino Takaura (NDT1) en Zahira Suiman (maker en danser bij Korzo) werkten mee aan het project.

Op maandag en dinsdag is er de mogelijkheid voor een private viewing. Neem contact op met Mylène Siegers via info@mylenesiegers.nl. Op andere dagen, op donderdag na, is de expositie tussen 16.00 en 20.00 uur te bezoeken aan het Tournooiveld 5. 

Beel: Mylène Siegers