Terug naar overzicht

11 mei 2015 | Nieuws

Piket Kunstprijzen 2015 zoekt jong talent

Op woensdag 25 november worden voor de tweede maal in Den Haag de Piket Kunstprijzen uitgereikt. Vorig jaar beleefde deze nieuwe kunstprijs zijn première in Pulchri Studio. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor professionele kunstenaars om zich ook zelf aan te melden voor de prijs. Aanmelden van kandidaten kan nog tot 31 mei via het aanmeldformulier op de homepage.

De Piket Kunstprijzen bestaan uit een geldprijs van 8.000 euro en een bijbehorend kunstwerk voor schilder-, toneel- en danskunst. De prijzen zijn bestemd voor jonge, veelbelovende kunstenaars (tot dertig jaar) in elk van deze disciplines. Tevens moet er een binding zijn met Den Haag (en omstreken), vanwege een studie of doordat het werk een stimulerende bijdrage levert aan het Haagse culturele klimaat. Lees de interviews met de winnaars van 2014 om te weten te komen wat de prijs voor hen betekent.

Kunstenaar 2015: Pepijn van den Nieuwendijk
Dit jaar maakt kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (Waddinxveen, 1970) een keramisch kunstwerk voor de winnaars. In zijn werk lopen heden en verleden door elkaar, en maakt Van den Nieuwendijk een fantasievolle nieuwe wereld tussen droom en werkelijkheid. Lees binnenkort een interview met hem op onze website.

Foto Facebook

Foto Facebook

Jury
De jury bepaalt uiteindelijk wie er genomineerd worden voor de short list. Deze wordt in het weekend van 5 en 6 september bekendgemaakt. De jury voor de Piket Kunstprijzen 2015 bestaat uit leden die actief zijn in de Haagse cultuursector: Rinus Sprong (voorzitter, De Dutch Don’t Dance Division) Edwin Buijsen (Mauritshuis) Maarten Demmink (beeldend kunstenaar), David Geysen (toneelgroep De Appel), Monique van der Werff (White Rabbit Theater), Cora Bos-Kroese (danseres, oprichter C-Scope) en Gérard Lemaître (oud-danser NDT).

De naamgever: Frederik Hendrik Piket
Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral dans-, toneel- en schilderkunst. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars wil stimuleren met een geldprijs.