Terug naar overzicht

06 oktober 2023 | Nieuws

Piket Kunstprijzen slaat nieuwe weg in met jaarlijks terugkerende award: de Hamer

Het Piketpaaltje, de Pluim, Haagse Handen en een ritueel object; ieder jaar maakte een andere kunstenaar de award voor de Piket Kunstprijzen die wordt overhandigd aan alle genomineerden en winnaars. Dat concept gaat in dit jubileumjaar op de schop. Kunstenaar Joep van Lieshout maakt vanaf dit jaar een jaarlijks terugkerende award, de Hamer, die op maandag 20 november voor de eerste keer wordt uitgereikt in het Theater aan het Spui in Den Haag. 

“De afgelopen jaren hebben diverse kunstenaars ieder jaar een bijzondere award gemaakt voor de uitreiking van de Piket Kunstprijzen, waaronder Kim David Bots, Suzie van Staaveren, Florentijn Hofman, Pepijn van den Nieuwendijk en ook Joep van Lieshout zelf”, zegt directeur Marie Jeanne de Rooij. “Daar kwamen prachtige creaties uit die een lust voor het oog waren, maar vanwege het tienjarig jubileum gooien we het roer om voor meer herkenbaarheid. Daarnaast moet alle aandacht zijn gericht op de ontvangers van de prijzen.” De Rooij wil dat de award de komende jaren een vaste waarde wordt, net zoals het bekende Gouden Kalf-beeldje. “Dat iedereen spreekt over de Hamer van de Piket Kunstprijzen”, aldus De Rooij.

Daarnaast krijgen de drie winnaars per discipline (Schilderkunst, Dans en Toneel) een geldbedrag van 8.000 euro. Nieuw dit jaar is dat de overige genomineerden in dit speciale jubileumjaar ook 2.000 euro winnen. In totaal nomineert de vakjury negen jonge, getalenteerde kunstenaars. Dit jaar zijn dat Katarina Head, Menno Pasveer en Kamila Sipika (categorie Schilderkunst), Justin Brown, breakingcrew Heavy Hitters, Sophie Whittome (categorie Dans), Finn Borath & Boris de Klerk, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) en David Westera (categorie Toneel).

Hamer als krachtig symbool

Atelier Van Lieshout (AVL), dat al eerder het Piketpaaltje creëerde voor de prijsuitreiking van 2018, ging wederom aan de slag met een ontwerp. Het borduurt voort op het idee voor de eerdere Piket award. “Namelijk een hamer”, zegt Joep van Lieshout. “Je kunt veel doen met een hamer. Een hamer kan een moordwapen zijn, oorlogstuig. Maar het is natuurlijk ook een essentieel stuk gereedschap. Denk eens aan mijnbouw. De hamer staat in feite aan het begin van de industriële revolutie. En dan heb je nog de hamer van de rechter en de voorzittershamer. De hamer is een instrument voor verandering.”

Joep van Lieshout toont de Hamer: de vaste award van de Piket Kunstprijzen de komende jaren. Foto Dana LaMonda