Terug naar overzicht

04 december 2014 | Nieuws

Piket Kunstprijzen uitgereikt in Pulchri Studio | Den Haag Direct | 4 december 2014

donderdag 4 december 2014
uitreiking-schilder
Afgelopen vrijdag werden voor het eerst de Piket Kunstprijzen uitgereikt. Dat gebeurde in een feestelijke setting in Pulchri. Frederik Henrik Piket  (1927-2011) was een Nederlands jurist en politicus (CHU). Behalve zijn politieke loopbaan, die duurde van 1952 tot 1982, werkte hij als advocaat en procureur in Den Haag. Tot 1987 was hij ook kantonrechter.
Naast zijn politiek-juridische leven had Piket een tweede leven dat gewijd was aan de kunst. En dan met name de kunst in zijn eigen stad, Den Haag. Hij had vele contacten met kunstenaars, van diverse disciplines. Hij kocht ook veel werk van hen. Iedere maker van zijn collectie kende hij persoonlijk. In zijn testament liet hij noteren dat hij zijn werk na zijn dood wilde voortzetten. Zo werden de Piket Kunstprijzen in het leven geroepen.

 

uitreiking-dans
Joshua Junker, winnaar danskunstprijs

 

Fraaie sculptuur
Het was lekker druk in Pulchri, zo’n 200 geïnteresseerden waren op het evenement afgekomen. Louise de Blécourt, de voorzitter van de stichting mr. F.H. Piket, deed de aftrap en vervolgens was het woord aan wethouder Ingrid van Engelshoven. Zij was zeer met het initiatief ingenomen. ‘Op deze manier kan het talent in de stad vooruit worden geholpen. Het gaat – wat mij betreft – om talentontwikkeling in de breedste zin des woords, om cultuureducatie. De Piketprijs, die zich richt op personen tot 30 jaar, voldoet daar uitstekend aan. Kunst en cultuur moet zeker aanwezig zijn in het hart van de stad. Ik ben blij dat er nu een besluit ligt over de opzet van het Spuikwartier.’
Er waren prijzen in drie categorieën: de schilderkunst, de danskunst en de toneelkunst. De winnaar in iedere categorie kreeg, naast een fraaie sculptuur van Vittorio Roerade, een cheque van 8000 euro ten behoeve van de verdere ontwikkeling.

 

winaars-2014
Joshua Junker en Inge Aanstoot

 

Sprakeloos
Er waren drie kandidaten voor iedere categorie, die door middel van filmpjes nader werden geïntroduceerd. Inge Aanstoot won de schilderkunstprijs. Haar reactie: ‘Ik ben fucking blij!’, de dansprijs ging naar Joshua Junker, 16 jaar oud, studeert al in Londen en was voor een dag over – ‘Totaal onverwacht’, en de toneelprijs ging naar Karel van Laere. Karel was niet aanwezig, hij zat in Taiwan. Maar via Skype werd contact gelegd. We zagen hem op het grote scherm verschijnen. De plaatselijke tijd was vijf uur in de nacht. ‘Ik ben sprakeloos’, sprak Karel van Laere.
Tussendoor hadden we een vermakelijke act van de in Rome geboren zangeres en cabaretière Veronique Sodano.  Luciano Poli begeleidde haar op bas.
Onverwacht werd er nog een vierde Piket Kunstprijs aangekondigd: de Juryprijs. Deze was bestemd voor een persoon of een initiatief die dertig jaar lang een bijzondere prestatie voor Den Haag had verricht. De prijs bestond uit  een oorkonde en ook een sculptuur. Saskia Mees was de gelukkige winnaar. Niets vermoedend was zij per taxi naar Studio Pulchri vervoerd.