Terug naar overzicht

12 april 2023 | Nieuws

Poernima Gobardhan op tournee met eigen dansvoorstelling

Poernima Gobardhan, genomineerde Piket Kunstprijzen in de categorie Dans (2021), start met haar eerste tournee. Haar dansvoorstelling Kālī Mātā is vanaf woensdag 12 april te zien in theaters door heel Nederland. Eerste stop is Theater Kikker in Utrecht. 

In de solo Kālī Mātā transformeert Poernima Gobardhan, één van de grote danstalenten van Nederland, de Zuid-Indiase klassieke dans Bharata Natyam tot een hedendaagse danstaal met een krachtige persoonlijke boodschap. Als creatieve duizendpoot laat Poernima Gobardhan geen mogelijkheid onbenut om de Indiase danskunst in het algemeen en haar visie daarop in het bijzonder, in de kijker te spelen. Ze bestiert haar eigen dansschool Pretima Ke Dewashrie in Den Haag en is al meerdere keren opgetreden voor een miljoenenpubliek in tv-programma’s als So You Think You Can Dance en De Wereld Draait Door. Haar grote kracht? Dat ze Bharata Natyam, heeft ontwikkeld tot iets van deze tijd. Hoe ze dat doet? Door de klassieke vorm om te zetten naar de zeggingskracht van haar eigen lichaam. Ze put uit de klassieke techniek en zet hier er als moderne Nederlandse vrouw met Hindoestaanse roots haar individuele drijfveren en levensvragen tegenover.

Over de voorstelling

In Kālī Mātā wordt het intellect en het lichaam tegen elkaar worden afgewogen. In een wereld die is ingericht aan de hand van orde, categorieën en kaders wordt je vermogen om dingen te begrijpen, geprezen. Juist in tijden als deze, willen we de chaos om ons heen onder controle krijgen. Dit doen we door goed doordachte keuzes te maken en geen ruimte voor fouten te laten zodat alles duidelijk is. Maar wat bevindt er zich voorbij deze duidelijkheid? Voorbij het intellect? Kālī Mātā vertrekt vanuit deze duidelijkheid met de wens om hieraan voorbij te gaan. Dit betekent het aangaan van een strijd en de bereidwilligheid om de duisternis, datgene wat we niet kennen, tegemoet te gaan van.

De bewegingstaal Bharata Natyam speelt een belangrijke rol in Kālī Mātā, maar ook de vechtsport Kalaripayattu uit Zuid India. Precisie in handgebaren, intense emotie en een meeslepende geluidslandschap nemen de kijker mee in deze strijd tussen het intellect en het lichaam.

Kijk hier voor alle speeldata en tickets!

Foto Gerrit Schreurs