Terug naar overzicht

12 april 2022 | Nieuws

Poernima Gobardhans nieuwe werk in première op India Dans Festival

Poernima Gobardhan, genomineerde Dans in 2021, presenteert nieuw werk tijdens het India Dans Festival. De première van Kālī Mātā is op vrijdag 27 mei in Korzo in Den Haag. “Ik kan niet wachten om weer voor publiek te spelen”, zegt Poernima, die staat te trappelen om haar nieuwste productie en eerdere voorstelling My Pitrs niet alleen met Den Haag, maar ook met de rest van Nederland te delen in een zogeheten double bill. Dat is een voorstelling die bestaat uit twee afzonderlijke stukken.

De Haagse danseres die zich richt op Indiase dans, specifiek op de klassieke dansstijl Bharata Natyam, is er klaar voor om weer op het podium te staan. Eerder maakte Poernima de voorstelling Mata over vrouwelijke kracht. Kālī Mātā borduurt verder op dit concept. “Zij is een godin die staat voor het dualisme”, legt de danseres uit. In Kālī Mātā wordt het intellect en het lichaam tegen elkaar afgewogen. Om de chaos juist deze tijden onder controle te krijgen maken we goed doordachte keuzes. “We leven heel erg vanuit het hoofd, maar wat gebeurt er als we hieraan voorbijgaan?”, vraagt Poernima zich af.

 

In haar nieuwste werk gaat Poernima hiermee aan de slag. “De voorstelling begint daarom met bijna mathematische bewegingen. Alle ritmes kloppen. Daarna ga ik de strijd aan tussen intellect en lichaam met bewegingen die zijn geïnspireerd op Kalaripayattu. Dat is een vechtsport uit Zuid-India.” 

Foto’s Gerrit Schreurs

Speciaal voor Kālī Mātā deed Poernima vooronderzoek met meerdere dansers. De ondersteuningsbijdrage die alle genomineerden in 2021 kregen van Stichting mr F.H. Piket heeft zij hiervoor gebruikt. “De voorstelling zelf is een solo geworden. Wel ben ik voor het eerst een muzikale samenwerking aangegaan met Sam van Eenbergen. Hij heeft de muziek gemaakt voor Kālī Mātā. Het wordt een echte experience, omdat de muziek op de dans is gemaakt.” De double bill Kālī Mātā en My Pitrs is naast de première in Korzo (27 mei) op donderdag 2 juni te bekijken bij CC Amstel in Amsterdam en op 15 juli tijdens het Juli Dans Festival in het Bijlmerparktheater in Amsterdam. 

Foto’s Bart Grietens

My Pitrs is een werk dat Poernima dat door door corona alleen online te bewonderen was. In deze voorstelling wordt het lineaire besef van tijd ter discussie gesteld. Ons heden kan niet begrepen worden zonder het verleden. Ook in onze individuele tijdslijn speelt het verleden en de geschiedenis van onze voorouders een beslissende rol. Op deze wijze blijft elk leven behouden in de gedachten van volgende generaties en wordt de dood gezien als een overgang naar een andere fase in tegenstelling tot de Westerse opvatting waar de dood als een eindstation wordt gezien. In deze solo van Gobardhan wordt met Bharata Natyam als bewegingstaal gereflecteerd op het fenomeen sterfelijkheid in ons leven.

In het najaar, vanaf september, volgt een Kālī Mātā-tournee samen met danser en choreograaf Justin de Jager. “Voor het eerst dans ik niet alleen in Den Haag, maar ook buiten de stad. Daar heb ik veel zin in.” Data volgen.