Terug naar overzicht

14 juli 2022 | Nieuws

Poezieboys krijgen drie seizoenen lang steun van vlakkevloertheater

De Poezieboys, bestaande uit Jos Nargy (winnaar Toneel 2018) en Joep Hendrikx (genomineerde Toneel 2022) krijgen drie seizoenen steun van de Coproducers, het samenwerkingsverband van vlakkevloertheaters in Nederland. 

De deelnemende theaters doen een coproductiebijdrage, maken ruimte voor extra speelbeurten en kunnen dankzij meerjarige ondersteuning van Fonds 21 extra inzetten op het opbouwen van nieuw publiek voor de makers in de verschillende steden. Door het meerjarige traject zullen de makers een vaste waarde worden bij de podia en publiek opbouwen. 

Ieder seizoen selecteren de Coproducers twee makers of groepen die ze voor minimaal drie jaar ondersteunen om zo een vaste waarde te worden in het podiumkunstenlandschap en ze te helpen bij een volgende stap in hun ontwikkeling en bij het bereiken van passend publiek bij hun voorstellingen. Cherish Menzo  (Frascati Producties / GRIP) krijgt ook steun van de Coproducers. Hij speelde D̶A̶R̶K̶MATTER recent tijdens Julidans en gaat op tournee door het land vanaf januari 2023.  Makers die eerder door de Coproducers werden gesteund zijn: Club Gewalt, Nineties Productions, SHIFFT/ Jasper van Luijk, Hulst & Tarenskeen en Anoek Nuyens.

Over de Coproducers

De Coproducers is een samenwerkingsverband van 12 vlakkevloertheaters dat verantwoordelijkheid neemt voor een eigenzinnige en opkomende theatergeneratie die toe is aan een volgende stap in hun carrière. Het initiatief is bedoeld voor de groep makers in het vlakkevloercircuit die tussen beginnend en gevestigd inzitten. Het aangaan van duurzame relaties met theaters en de groei van het publieksbereik is in deze fase van hun ontwikkeling cruciaal. Bij de Coproducers is speciale aandacht voor nieuwe verhalen van makers uit diverse culturen.

Over De Poezieboys

Jos Nargy en Joep Hendrikx vormen samen De Poezieboys . De twee zijn – hoe kan het ook anders – dol op poëzie en maken theatervoorstellingen over het werk en leven van bekende en minder bekende dichters. Ze maken de dichtkunst toegankelijk en willen voor eens en voor altijd laten zien dat poëzie niet stoffig is. Aankomend seizoen maken Jos en Joep in samenwerking met De Coproducers de voorstelling Yy Of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylea’ : een bacchanaal aan gedichten, redevoeringen, paradoxen, ontdekkingen, mogelijkheden, lachen, huilen en politiek. Yy is een plek waar de dingen geen nut hebben. Waarin kunst geen nut heeft. Waarin we niet efficiënt zijn en we niet willen presteren. Geïnspireerd op Daniil Charms en tijdgenoten. De Poezieboys gaan op 30 september in première met Yy Of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylea’ en spelen door het land t/m eind december 2022.

Foto: Gordon Meuleman