Terug naar overzicht

10 juni 2023 | Nieuws

Poezieboys spelen Lorca op Oerol en De Parade

De Poezieboys, ofwel Joep Hendrikx en Jos Nargy, en Joost Oomen bundelden de krachten voor de voorstelling Lorca die tot 18 juni te zien is tijdens Oerol op Terschelling en daarna bij rondreizend theaterfestival De Parade. De Spaanse dichter Federico García Lorca staat centraal in het stuk. Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormt het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter.

Op een schip ergens tussen Cuba en Spanje werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan Het Publiek. Niet wetende dat hij het na een paar maanden bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog zou losbarsten. Niet wetende dat hij door fascisten doodgeschoten zou worden, waardoor niemand wist hoe zijn stuk uitgevoerd moest worden. Zevenentachtig jaar later gaan drie jongens op een Waddeneiland alsnog met Het Publiek in zee.

Lorca is te bekijken tijdens Oerol. Check hier alle speeldata/tickets.
De voorstelling is van 19 tot 23 juli te zien op De Parade in Den Haag, van 28 juli tot 2 augustus in Utrecht en van 18 tot 23 augustus in Amsterdam.

Foto Diederick Bulstra