Terug naar overzicht

10 maart 2017 | Nieuws

Romy Muijrers wordt Stadstekenaar Amsterdam

Romy Muijrers (genomineerde schilderkunst 2015) wordt op 14 maart officieel benoemd tot Stadstekenaar van Amsterdam.

Sinds 2014 heeft Amsterdam zijn eigen Stadstekenaar. Jaarlijks benoemt de Commissie voor de Tekeningen een beeldend kunstenaar tot Stadstekenaar van Amsterdam. De Stadstekenaar verbeeldt op geheel eigen wijze zijn observaties van Amsterdammers en gebeurtenissen in de stad in tekeningen.

Onder de titel ‘Ruimte Rondom’ wil Romy Muijrers – gewapend met een schetsboek – iedere maand een flinke wandeling maken door Amsterdam. Er zullen onderweg allerlei ontmoetingen plaatsvinden die zij vastlegt. De volgetekende schetsboeken worden vervolgens in het atelier gebruikt als grondstof voor nieuw werk. De Commissie voor de Tekeningen verwacht dat Romy Muijrers het publiek gaat verrassen door de wijze waarop zij de stad zal verbeelden.

Uit het juryrapport

“Romy Muijrers (Den Haag, 1990) heeft van meet af aan het tekenen als instrument ingezet om haar feitelijke én gedroomde ervaringen te verbeelden. Ze is tegelijk improviserend, zoekend én heel precies in wat ze uit wil drukken op het papier. Muijrers ziet haar tekeningen als een doorlopende reeks, als één verhaal waarvan de oorsprong ligt in de herinnering aan een onbereikbare liefde. Je kunt haar werk ook zien als wandelingen door denkbeeldige landschappen waarin tijd geen rol lijkt te spelen.

Het bijzondere aan haar aanpak is dat ze zich niet beperkt tot de voorzijde van het vel papier. Ze onderzoekt met plezier de driedimensionale mogelijkheden binnen het tekenen. Collage-elementen worden toegevoegd, uitgeknipte en gescheurde delen opgeprikt en het papier zélf wordt aan beide zijden betekend en ingezet om het verhaal te vertellen.”

Romy Muijrers, genomineerde schilderkunst 2015